Суспільство
16 лютого 2016
Це - наша Ай-Петрі… І ми повернемося – Рефат Чубаров
У Верховній Раді відкрилася виставка у рамках заходів до других роковин окупації Криму Російською Федерацією.
news-image

Сьогодні у Верховній Раді у рамках заходів до других роковин окупації Кримського півострова Російською Федерацією відкрилася виставка кераміки «Там, де діти сплять», передає кореспондент «Є!»

Як зазначив організатор виставки Георгій Браіловський, назва проекту «Там, де діти сплять», народилася від старовинної української колискової, в якій є такі слова: «Дитина в хаті спить, бо сокира у сінях лежить», тобто сон дитини захищає сокира. Таким чином, народна мудрість каже, що  неможна бути вільним, якщо ти не захищений. І сокира –мирний інструмент, але при необхідності стає захистом. Ця думка відображена в експонатах виставки.

Проект об’єднав українських та кримськотатарських митців, зокрема, на виставці представлені роботи Рустема Скибіна, Володимира Буднікова, Олега Тістола, Миколи Маценка та інших. Частина експонатів присвячена темі Криму та демонструє зв'язок між українською й кримськотатарською культурами, а також той факт, що Кримський півострів - історична батьківщина кримськотатарського народу. Митці поєдналися через цінності, що притаманні українцям та киримли – через любов до дітей, дім, землю.

У центрі експозиції – робота, на якій відображена гора Ай -Петрі, що символізує Крим та його народ . Поруч із нею – соколи-охоронці,  що для кримських татар є символом свободи та мужності.

Як підкреслив Голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп Рефат Чубаров, на виставці «Там, де діти сплять», дуже вдало поєднані українське сьогодення та образи, створені митцями.  

Я поділюсь своїми особистими відчуттями від цієї виставки… Ви бачите сокири, що зараз у дуже спокійному стані, але все це може прийти в дію. І, якщо згадати, що відбувається зараз у Криму, як минулого тижня пройшли тотальні обшуки у кримських татар, а вчора пролунала заява про намагання заборонити Меджліс, то ми, як представники Меджлісу, говоримо тим, хто сидить у Кремлі і тим, хто від їх імені зараз хазяйнує в Криму: «Це - наші сокири, вони – для вас. Це - наші соколи, вони будуть у наших горах. А це - наша гора Ай-Петрі… І ми повернемося, - наголосив Рефат Чубаров.

Він також зазначив, що виставка «кличе додому», і одного дня вона обов’язково відбудеться у Криму та додав, що кожний обов’язково відповість за те, що зазіхає на чужу землю та заставляє плакати дітей.