Світ
17 лютого 2016
У Фінляндії одностатевим парам дозволили оформляти шлюб
Зробити вони можуть це, подавши відповідне повідомлення.
news-image

Фінським одностатевим парам, які перебувають в зареєстрованих відносинах, дозволили змінювати статус на офіційний шлюб шляхом подачі простого повідомлення. Поправки до так званого "закону про гендерно-нейтральний шлюб", схвалені парламентом країни, також торкнулися транссексуалів, повідомляє місцева телекомпанія Yle, передає «Є!».

Цей закон був прийнятий в 2014 році й набере чинності навесні наступного року. Християнські демократи і партія "Справжні фіни" виступали проти прийняття поправок. Питання виносилося на обговорення сотню раз, оскільки парламентські партії не могли домовитися з приводу спірних питань.

Так, християнські демократи наполягали на необхідності врахувати вплив нововведень на дітей, оскільки закон дозволяє одностатевим парам ставати прийомними батьками. Депутати Санна Марі і Ханна Саркіннет заявляли про порушення прав людини, оскільки в нинішньому вигляді законодавство закріплює право на зміну гендерної статусу транссексуалів тільки за умови діагностованого безпліддя.

Нагадаємо, з прийняттям закону, що дозволяє одностатеві шлюби, Фінляндія стала 12-ю європейською країною, де поняття сім'ї не тотожне союзу чоловіка і жінки. У 2014 році депутати парламенту Фінляндії проголосували за прийняття громадянської ініціативи, яка виступила за право гомосексуальних пар укласти шлюб. Громадянську ініціативу підписали майже 167 000 фінів.