Світ
19 лютого 2016
У Румунії археологи знайшли могилу середньовічної відьми
В околицях міста Карей на північному заході Румунії знайдено гепідське кладовище VI століття.
news-image

Могила середньовічної відьми, в якій знаходилися унікальні прикраси, виявлена ​​під час розкопок в околицях міста Карей (північний захід Румунії). Це - сенсаційна знахідка, так як вчені не очікували знайти гепідське поховання в регіоні, повідомило агентство АДЖЕРПРЕС, передає «Є!».

Гепіди - східнонімецьке плем'я, споріднене готам. У 550-600 роки гепіди перебували на території нинішньої Румунії.
За словами археолога Роберта Джінделе, розкопки в цьому районі ведуться вже кілька років, проте справжню важливість поховання вчені оцінили лише зовсім недавно, ретельно вивчивши свої знахідки.
Згідно дослідникам, в Кареї знайдено гепідське кладовище VI століття, до якого можуть входити до тисячі могил. Поки розкопки були проведені у 28 могилах, і археологи впевнені, що в такому великому некрополі їх чекають рідкісні відкриття.

Розкопана могила представляє абсолютно особливий інтерес. Це поховання особливої ​​жінки, яка грала в гепідському суспільстві важливу роль, так як у небагатьох були подібні прикраси.

Судячи з усього, за допомогою цих предметів вона підтримувала контакт з потойбічним світом. Сьогодні ми назвали б таку жінку жрицею, чаклункою або відьмою , - сказав Джінделе.

Пояс жінки був прикрашений бурштиновим амулетом-підвіскою із зображенням бога Тора з молотом в руці. У скандинавській міфології Тор був богом грому і бурі.

Ми знаходили подібні прикраси з кістки, але з бурштину - ніколи, - підкреслив учений.

Інший предмет - так званий "геркулесів вузол", який в греко-римському світі символізував сім'ю. В ході шлюбного обряду наречений розв'язував цей вузол на поясі нареченої, благаючи богиню Юнону про численне потомство.

У могилі були знайдені й інші предмети, наприклад, - оленячий зуб, який, швидше за все, також має містичне значення.

У знайдених предметів немає аналогів в регіоні. Раніше подібні прикраси зустрічалися тільки у вікінгів в Північній Європі, - підкреслив Джінделе.
Поки ми не можемо багато розповісти про жінку-відьму. Однак сподіваюся, що після нових розкопок і досліджень ми зможемо дізнатися про неї більше, - додав румунський археолог.
Читайте також: У Чехії чоловік шукав камені для саду, а знайшов скарб бронзового століття