Суспільство
20 лютого 2016
Екс-президент Польщі закликав працівника СБ підтвердити, що він не співпрацював зі спецслужбами
«Я Вам допоміг і дотримав слова, сьогодні Ви мусите сказати правду» - пише Валенса у блозі.
news-image

Колишній президент Польщі Лєх Валенса зізнався, що підписав документи, що стосувалися співпраці зі службою безпеки ПНР. Водночас заперечив, що доносив на будь-кого чи брав гроші від ПНР-івських служб, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

У своєму мікроблозі, у одній з соцмереж, колишній президент пояснює, що підписав документ, щоб допомогти функціонерові розрахуватися перед своїми начальниками зі своїх фінансів.

Лідер "Солідарності" підкреслює, що він не підозрював функціонера у провокації. За словами Л. Валенси, всі інші матеріали, що стосуються його співпраці з комуністичними службами безпеки, є «сфальсифіковані і спираються на названий інцидент». Екс-президент Польщі підкреслює, що згадана подія була єдиним контактом зі службами ПНР, що стосувалася можливої співпраці. 
Лєх Валенса звертається у блозі безпосередньо до вказаного функціонера колишніх служб ПНР з закликом підтвердити цю версію подій.

Я Вам допоміг і дотримав слова, але сьогодні Ви мусите сказати правду, - написав у соцмережі Лєх Валенса.

Нагадаємо, серед документів, знайдених у домі вдови Кіщака Марії Кіщак, є зокрема папка із матеріалами про діяльність таємного агента Служби безпеки комуністичної Польщі під псевдонімом «Болєк» та від руки написане зобов’язання про співпрацю з політичною поліцією ПНР, підписане ім’ям Лєха Валенси. Інститут національної пам'яти заявив, що оприлюднить знайдені документи.

Читайте також: Лєха Валенсу звинувачують у співпраці із комуністичними спецслужбами