Події
23 лютого 2016
Убитий мер Старобільська у день смерті писав про сміття та вважав, що федералізм - майбутнє України
Посаду мера загиблий обійняв у 2015 році після місцевих виборів 25 жовтня.
news-image

Мер Старобільська Володимир Живага, якого знайшли застреленим 22 лютого на подвір'ї мерії, був висуванцем від партії "Наш край" та полюбляв висловлювати свої думки у відео та статтях, передає «Є!» із посиланням на ТСН.

Свою точку зору щодо різних аспектів життя українців Живага раніше активно публікував на сайті громадського руху "Український вибір", який є політичним проектом кума Володимира Путіна – Віктора Медведчука. Там, зокрема, можна знайти десятки публікацій загиблого мера та не менше різноманітних відео, на кшталт "О сухарике и бухарике", "О мире и квартире", які розміщалися із логотипом земельного союзу "Доля", де був головою Живага до свого обрання у мери.

Саме під час свого головування тодішній очільник Союзу захисту селян "Доля" Володимир Живага 14 листопада 2013 року виступав на конференції, яку організував "Український вибір", де заявив, що "Федералізм – це майбутнє України". Тоді політик був переконаний, що Україна "у вигляді унітарної та гранично централізованої держави зіштовхнулася із масою невирішених проблем, які й не можна вирішити". Однак, остання публікація очільника Старобільська на сайті "Українського вибору" датується 12 вересня 2014 роком.

Пізніше політик почав писати вже на своєму власному порталі "Старобельские хроники". Зокрема, найсвіжіша публікація Живаги на його сайті з'явилася у день його смерті о 16:05. У своїй публікації очільник міста різко критикував старобільську компанію "Стартрейд", яка займається вивозом сміття та переробкою відходів. За словами загиблого, через незадовільну роботу "монополіста" він звернувся до правоохоронних органах, а питання роботи компанії планував підняти в виконкомі 23 лютого.

І підлещуватися перед "монополістом" Старобільського масштабу ніхто не буде - місто може отримати послугу з інших джерел. І - якісніше. А ось віддану раніше в оренду на невигідних умовах техніку вилучить, раз партнерства вже немає. Буде потрібно - за допомогою правоохоронних органів. Яким буде чим поцікавитися в колишніх історіях. Про можливість такого розвитку подій сьогодні було повідомлено поліції і прокуратурі. Завтра питання - на виконком, - написав загиблий Живага.

Окрім різкої публікації у день своєї смерті, висуванець від партії "Наш край" ділився із читачами результатами своїх відряджень, знайомств та думками щодо відродження Донбасу.


Слід зауважити, що, згідно з офіційної біографії, загиблий мер народився у 1971 році у Старобільську Луганської області та отримав вищу освіту в Східноукраїнському державному університеті Луганська. Пізніше Живага отримав ступінь магістра управління суспільним розвитком в Національній академії державного управління при Президентові України у Києві.

Посаду мера загиблий обійняв у 2015 році після місцевих виборів 25 жовтня. 
Нагадаємо, що наразі поліція розслідує убивство очільника Старобільська Володимира Живаги. Смерть міського голови кваліфікують як умисне убивство. До лікарні мера не довезли – він помер в кареті "швидкої". Правоохоронці взялися за розслідування.

Напередодні прес-секретар ГУ МВС у Луганській області Тетяна Погукай написала у Facebook, що Живага помер від отриманих тілесних ушкоджень в області голови.

За попередньою інформацією о 22.00 під час обходу території сторож виявив Володимира Живаго, який лежав на землі у внутрішньому дворі Старобільського міськвиконкому, - проінформувала вона.