Події
24 лютого 2016
Кабмін дозволив транзит російських фур територією України
Безпеку руху транзитних потоків з 25 лютого забезпечуватимуть МВС та Нацгвардія.
news-image

Кабінет міністрів України за пропозицією Міністерства інфраструктури України дозволив транзит вантажного транспорту, включаючи російські вантажівки, на своїй території з 25 лютого, і доручив Міністерству внутрішніх справ та Нацгвардії України забезпечити безпеку руху транзитних потоків, пише «Є!».

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду.

Вони (росіяни - прим.ред.) нам відкрили, ми за принципом взаємності робимо те ж саме. І протокольне рішення - забезпечити безпеку транзитних вантажів. Прийнято, - сказав глава уряду.

Присутній на засіданні міністр інфраструктури Андрій Пивоварський нагадав, що транзит було обмежено в результаті бар'єрів, введених Росією щодо українських вантажних потоків.

Однак транзит не має обмежень і кордонів... Мінтранс РФ звернувся до нас офіційно з пропозицією зняти всі обмеження, які Мінтранс РФ ввів відносно українських вантажівок. Ми готові повернути дію тимчасових дозволів, та з 00:00 25 лютого повернути на територію України, транзит, який останні 10 днів був практично заблокований, - сказав Пивоварський.

Він також повідомив, що 23 лютого в Мінінфраструктури відбулася зустріч з представниками Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (АсМАП), у ході переговорів було досягнуто взаєморозуміння щодо повного та швидкого відновлення транзитних переміщень автотранспортних засобів територією України.

Нагадаємо, 11 лютого громадські активісти у 10 областях України почали безстрокову акцію блокування виїзду з України в напрямку міжнародних кордонів вантажних автомобілів з номерами російської реєстрації.

У відповідь на дії активістів 14 лютого російський уряд заборонив транзит українських вантажівок по своїй території. У свою чергу, Кабінет міністрів України 15 лютого прийняв дзеркальні заходи і тимчасово призупинив дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації.

Пізніше сторони почали переговори щодо розв'язання ситуації, що склалася. Так, 16 лютого Україна і Російська Федерація домовилися тимчасово, на період з 16 лютого до 25 лютого 2016 року включно, відновити переміщення заблокованих вантажівок по території обох країн.

Читайте також: Яценюк вимагає від Росії пояснень, чому зупинили українські фури