Світ
25 лютого 2016
Чехословаччина планувала напасти на Польщу - записи колишнього глави МВС
У записах колишнього глави МВС ПНР, генерала Чеслава Кищака, вилучених у його будинку, йдеться про те, що «Чехословаччина готувала інтервенцію в Польщі».
news-image

В оприлюднених записах колишнього глави МВС часів комуністичної Польщі, генерала Чеслава Кищака, вилучених у його будинку, йдеться про те, що «дружні країни Радянського Союзу готували інтервенцію в Польщі», передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

У Чехословаччині є виділені дивізії армії і оперативні групи Служби безпеки, що готові увійти в Польщу, в кілька прикордонних воєводств, в тому числі і в Катовіце, - йдеться в записах генерала Кищака.

Також серед документів, до яких отримали доступ журналісти та історики, є листи міністра внутрішніх справ ПНР невідомому адресату. У них генерал Кищак заперечує, що вбивство легендарного капелана «Солідарності», ксьондза Єжи Попелушко входило в план всієї Служби безпеки.
Крім того, міністр ПНР зберігав записи про структури і персональний склад IV департаменту МВС від 25 жовтня 1984 року (тобто відразу після вбивства капелана офіцерами департаменту).
На думку істориків Інституту національної пам'яті Польщі, зберігаючи такого роду документи і записи, генерал Кіщак хотів убезпечити себе в разі суду після занепаду комуністичної Польщі.

Завдяки звітам і записам генерал Кищак міг сказати, що він не може бути засуджений за військовий стан, оскільки це менше зло у порівнянні із вторгненням соціалістичних сусідів. Саме для цього служив архів Кищака, - зазначив історик Анджей Фрішке.

Нагадаємо, в середу 24 лютого Інститут національної пам'яті Польщі відкрив доступ журналістам і історикам до другої з шести партій документів, вилучених в будинку генерала Чеслава Кищака.

Читайте також: У своєму блозі екс-президент Польщі Лех Валенса продовжує стверджувати, що «нікому не заподіяв жодної кривди»