Україна поставляє РФ турбіни для військових кораблів і комплектуючі для літаків
Загалом минулого року Україна експортувала до Росії товарів військового призначення на 72 млн дол.
news-image

Україна у 2015 році поставила Росії чотири газові турбіни, які можуть використовуватися у військових кораблях, і комплектуючі для транспортних літаків Ан-148. Про це йдеться в аналітичних матеріалах Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), передає «Є!» із посиланням на УНІАН.

Згідно з інформацією організації, в 2015 році була виконана поставка двох газових турбін DS-71 і двох DT-59 виробництва підприємства "Зоря-Машпроект" для багатоцільового сторожового корабля дальньої морської зони ВМФ Росії "Адмірал Григорович". За інформацією SIPRI, всього у 2010 році було замовлено по 6 турбін кожного типу.

Крім того, в 2015 році Україна продовжила поставки комплектуючих для транспортних літаків Ан-148, які почалися ще в 2013 році.

Раніше інформація про те, що українське держпідприємство "Антонов" співпрацює в цьому проекті з російським підприємством "Воронезьке літакобудівне товариство", з'явилася від Міноборони Росії і пізніше була підтверджена представниками оборонного концерну "Укроборонпром", до складу якого входить "Антонов".

Також в матеріалах організації повідомляється, що українське транспортне судно "Григорій Агафонов", що раніше належало Українському Дунайському пароплавству, було викуплено Росією через монгольську компанію і на даний момент під назвою "Казань-60" використовується Міноборони РФ для поставок озброєння до Сирії.

Всього, за даними SIPRI, Україна минулого року експортувала до Росії товарів військового призначення на 72 млн дол. Загальний експорт України зброї в різні країни в минулому році склав 323 млн дол., що в два рази менше, ніж у 2014 році.

В 2014 році, після анексії Криму російськими військами, український уряд офіційно повністю припинив відвантаження в Росію товарів військового призначення, а 16 червня того ж року президент країни Петро Порошенко повністю заборонив будь-яку співпрацю з РФ у сфері військово-промислового комплексу.

Читайте також: Нардеп запропонував обстежувати своїх колег у психіатра двічі на рік