Війна
26 лютого 2016
Інсайдери розкрили причини відступу бойовиків з Широкиного
Звістка про відхід бойовиків з Широкиного була несподіваною і викликала багато питань.
news-image

Як повідомляє «Є!» з посиланням на сайт informnapalm.org, відкат бойовиків з передових позицій аналітики трактували по-різному: і як частина плану по активізації бойових дій на Маріупольському напрямку, і як черговий виток гібридних провокацій з мінуванням житлових будинків для створення прецеденту звинувачення української сторони в недотриманні «мінських угод».

Також однією з причин «тактичного відступу» стала повна деморалізація колабораціоністською частини гібридних військ на південно-західному напрямку.

Так, протягом останніх тижнів інсайдерами відзначалися значне падіння морально-психологічного стану і бойового духу терористичних сил. Причиною цього стали затримки у виплаті грошового забезпечення та нестатутне ставлення з боку російських офіцерів, яке самі колаборанти називають «скотським» і «негідним».

Також в ході прослуховування каналів Zello, стало відомо про інцидент з недавнім знищенням спостережного пункту бойовиків в результаті самопідриви і самострелов причиною яких стало пияцтво особового складу так званого «9-го окремого механізованого полку ДНР».

Ймовірно, відгомони цих подій дійшли до російського командування і, за інформацією інсайдерів, начальник штабу полку, замполіт, а також начальники штабів батальйонів були відсторонені від командування. Для проведення розслідування причин низької виконавчої дисципліни, нестатутних відносин і алкоголізму в 9 ОМП «ДНР» з РФ прибула військова спецкомісія.

Відсутність фінансування також позначилося і на особистому складі колаборантів «100-ї окремої мотострілкової бригади Республіканської гвардії ДНР», яка позиціонується як «елітний підрозділ», в чию зону відповідальності входить схід Донецька і Мар'їнка. Нагадаємо, що командир цього підрозділу Євген Кононов був убитий (можливо, усунутий в ході зачистки ФСБ). Про його смерть вперше стало відомо з повідомлення в Twitter «Республіканської гвардії« ДНР» від 9 січня 2016 року. Усунення командира, а також суттєве зменшення зарплати (за останній місяць бойовики отримали 30% від суми обіцяної платні) позначилося на падінні бойового духу терористичного угрупування.

Читайте також: ЗСУ встановили над Широкіним повний контроль