Україна
29 лютого 2016
Політична криза сприяє поверненню схем минулій владі на «Електротяжмаш» та інші стратегічні держпідприємства, - експерт
"Електротяжмаш" в терміновому порядку потребує нового керівництва, оскільки відновлення в судовому порядку Володимира Глушакова на посаді директора держпідприємства може привести до повернення корупційних схем минулої влади.
news-image

"Електротяжмаш" в терміновому порядку потребує нового керівництва, оскільки відновлення в судовому порядку Володимира Глушакова на посаді директора держпідприємства може привести до повернення корупційних схем минулої влади. Так прокоментував політолог Сергій Поліванов заяву Прем'єр-міністра про проведення конкурсного відбору на посаду керівника "Електротяжмашу".

За його словами, попри те, що Глушаков замішаний в рейдерських схемах, здійсненні закупівель через фірми-прокладки, суди повертають його на посаду директора підприємства.

"Неможливість вплинути на зміну керівника "Електротяжмашу" стала однією з безлічі причин рішення піти у відставку Міністра економіки Айвараса Абромавичуса. Так, це ще раз доводить, недосконалість правосуддя в Україні, можливість вплинути на рішення суддів, відсутність політичної волі влади. А також це підкреслює те, що політична криза, боротьба за владу вгорі негативно позначається на промисловості. Політичні баталії стають ширмою, за якою минула влада цілком безкарно може продовжувати "віджимати" найбільші і ласі підприємства в Україні. Ніхто ж цього не помітить", - сказав політичний експерт.

Експерт вважає, що до рішення подібних ситуацій в сьогоднішніх політичних реаліях як ніколи треба привертати все більше громадської уваги. Поліванов зазначив, що зараз існує небезпека відродження залишків старої системи влади, втрати державою контролю над стратегічно важливим підприємством.

"Нещодавно Абромавичус повідомив, що суд наклав арешт на рахунки фірми-прокладки "Електротяжмашу", за допомогою якої Глушаков проводив закупівлі у наближених до екс-генпрокурора Пшонки. Це дуже добре, але враховуючи, які вироки виносять українські суди, без громадського контролю "Електротяжмаш" і інші стратегічні підприємства і далі служитимуть джерелом збагачення не чистих на руку менеджерів. Адже екс-керівник не має наміру здаватися, про що свідчать його заява в недавньому інтерв'ю, що державність підприємства закінчується тільки на його назві", - підкреслив експерт.