Україна
3 березня 2016
Україна захищає ЄC і його цінності у прямому і переносному значенні цього слова, - Олег Березюк
Олег Березюк вважає, що конференція у Європарламенті матиме "геополітичне значення".
news-image

Олег Березюк, Голова депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» висловив свою думку стосовно "Українського тижня" у Брюсселі. Він зауважив, що є деякі нюанси у пропозиціях Місії Пета Кокса. Вони полягають у тому, що в них немає політичного забарвлення, і політичні сили можуть, не порушуючи своїх політичних ідеологічних принципів, разом працювати, щоб створити механізм якісного функціонування парламенту, передає «Є!», посилаючись на прес-службу Апарату Верховної Ради.

«Це дуже мудра позиція Президента Кокса, який добре обізнаний у коаліційних речах. А добрий нюанс у тому, що є гарна платформа, яка не зобов'язує людей торгуватися політичними принципами», - наголосив він.

З іншого боку, О.Березюк підкреслив, що «ця зустріч матиме геополітичне значення».

«Європа зрозуміла через наші відверті розмови, що вона не повинна втомлюватися від України, бо Україна захищає Європейський Союз і його цінності у прямому і переносному значенні цього слова». «Європа має втомлюватися від російської пропозиції третьої світової війни в дуже гібридний спосіб. Ми відчуваємо, що саме ці зміни настроїв відбуваються в Європі», - сказав він.

Головне, на думку О.Березюка, що під час Конференції високого рівня «відбулась серйозна зміна характеру події: все почалося з питань адміністративної реформи, а закінчили серйозними геополітичними світоглядними моментами».

На його переконання, парламент здатний об’єднатися навколо рішень за висновками Місії, оскільки вони не несуть загрози олігархічній системі.

«Ми повинні рухатися далі, - сказав він. – Парламент має стати запорукою успішного функціонування Уряду, а не навпаки».

О.Березюк зауважив, що нинішня криза показала, що «державний уряд попробував керувати парламентом, чого не можна допустити».

«Ми повинні змінити Уряд, Уряд має понести покарання за неякісний бюджет країни, повинні змінити Генерального прокурора за непроведення антикорупційної діяльності, змінити Центральну виборчу комісію як покарання за всі попередні фальсифікації на виборах, - сказав він. - І головне- об'єднатися навколо також неполітичного питання, але глибоко важливого і водночас глибоко політичного - це зміни виборчої системи».

Новий виборчий закон, за його словами, має бути на пропорційній основі, за відкритими списками, що означатиме, що олігархи матимуть менше можливості купувати голоси на виборах.

«На превеликий жаль, всі з цим погоджуються, але ніхто про це відкрито не говорить, - зауважив Олег Березюк. - Це означає, що в Україні залежність від олігархічних структур є величезною».

Водночас, політик висловив упевненість у досягненні успіху.

«Як кажуть американці, і європейці їх у цьому підтримують: "Час і зусилля". Ми обов'язково усього досягнемо, - наголосив він. - Ми вийшли з коаліції тільки для того, щоб показати суспільству опозиційний процес - як перебудовувати українську державу, а не руйнувати її».

Нагадаємо, що "Український тиждень" у Європарламенті розпочався 29 лютого. На ньому були присутні 40 українських депутатів, у тому числі керівництво Верховної Ради України на чолі із спікером Володимиром Гройсманом. Колишній голова Європарламенту Пет Кокс представив доповідь та дорожню карту, в якій були описані рекомендації, що мають покращити роботу українського парламенту.