Суспільство
10 березня 2016
Українське підприємство закуповує вугілля у міністра «ДНР» за завищеними цінами
Йдеться про шахту "Жданівська", що наразі знаходиться на тимчасово окупованій території і керівником якої є в.о. міністра "ДНР" Руслан Дубовський.
news-image

Підприємство ПАТ "Донбасенерго" "Слов'янська ТЕС" закуповує вугілля на шахті, керівником якої є в.о. міністра вугілля та енергетики "ДНР" Руслан Дубовський за цінами, втричі вищими за ринкові. Про це сьогодні повідомили на прес-конференції експерти та активісти Міжнародного центру перспективних досліджень, передає кореспондент «Є!»

Зокрема, йдеться про ПАТ ОП "Шахта Жданівська", що наразі знаходиться на тимчасово окупованій території і керівником якої є в.о. міністра "ДНР" Руслан Дубовський.
Як повідомили експерти, ПАТ "Донбасенерго" "Слов'янська ТЕС" влітку 2015 року закупило на "Жданівській" вугілля на 155 млн гривень. При цьому вугілля було куплено по ціні, втричі більшій за ринкову.

На цій шахті "Донбасенерго" закуповує вугілля у три з половиною рази вище, ніж на ринку. Якщо за іншими контрактами "Донбасенерго" закуповує вугілля за 1300 гривень за тонну, то у шахти "Жданівська" - за 4 600 гривень. Ця інформація є у реєстрі судових рішень, - повідомив представник ГО "Харківський антикорупційний центр" Володимир Рисенко.

Як зазначив Володимир Рисенко, торгівля з "ДНР" не заборонена, є відповідний наказ СБУ, який затверджує перелік підприємств, у яких дозволено закуповувати вугілля. 

Але у даному випадку, справа у тому, що власником шахти "Жданівська" є міністр вугілля "ДНР" Руслан Дубовський. І слід зазначити, що Дубовський на сайті МВС перебуває не у переліку осіб, проти яких було порушено кримінальну справу, а у переліку осіб, які зникли у зоні АТО. А він є міністром вугілля та енергетики "ДНР" понад півтора роки. СБУ в той же час, включає цю шахту до переліку підприємств, у яких дозволено закуповувати вугілля. Ця шахта пов'язана з власником "Донбасенерго" Ігорем Гуменюком, який є людиною з найближчого оточення Януковича, - розповів Володимир Рисенко.

Як зазначила антикорупційний експерт МЦПД Наталія Шило, дана оборудка виявляє низку серйозних порушень.

Зокрема, це потрапляє під статтю щодо фінансування тероризму (на 155 млн грн) і ухилення від сплати податків приблизно на 38, 5 млн грн, - доповіла вона.

Крім того, як повідомили експерти, незважаючи на арешт партії вугілля Краматорським судом та порушення справи за фінансування тероризму, згодом арешт було знято і гроші за вугілля надійшли у " Донбасенерго".

Цю справу витребувала Головна військова прокуратура, її було передано до Печерського суду. А потім прокурор військової прокуратури прийшов із клопотанням у Печерський суд і сказав, що арешт треба зняти. І у рішенні Печерського суду значиться, що прокурор відмовився від арешту. Тобто, арешт з вугілля знімається, кошти перераховуються на шахту "Жданівська". Коли все було закінчено, через три тижні після зняття арешту СБУ арештовує рахунки шахти "Жданівська", що були відкриті у Сбербанку Росіі, - повідомив Володимир Рисенко.

Зазначається, що шахта "Жданівська" на момент даної оборудки мала 30-ти мільйонну податкову заборгованість, а зняття арешту з вугілля не дозволило звернути відповідне стягнення. 

Експерти МЦПД із даною інформацією і відповідними документами сподіваються привернути увагу Національного антикорупційного бюро України.

Ми звернулися до НАБУ з тим, щоб публічно їм передати цю справу. Спочатку ми отримали відповідь, що це дуже цікаво, але потім нам прес-служба пана Ситніка відповіла, що ніхто з нами зустрітися не може, бо немає часу. Але ми підемо до них у громадську приймальну і сподіваємося привернути їх увагу до даних фактів, - підсумував директор по комунікації МЦПД Євген Духович.
Читайте також: Всі хочуть спіймати Фірташа, але ніхто не намагається спіймати головного лікаря районної лікарні, - експерт