Світ
10 березня 2016
Хакери вкрали у Центробанку Бангладеш $ 80 млн замість $ 800 млн через помилку
Помилка в повідомленні хакерів, які намагалися викрасти кошти Центрального банку республіки Бангладеш, допомогла запобігти крадіжці більше $ 800 млн.
news-image

На початку лютого 2016 року невідомі хакери зламали сервер Центробанку Бангладеш і відправили в Федеральний резервний банк Нью-Йорка (ФРБ), де зберігаються золотовалютні резерви республіки (приблизно $ 28 млрд), близько 30 запитів на переказ грошей на рахунки різних організацій в Філіппінах і Шрі Ланці, повідомляє «Є!».

Перші чотири запити на переказ $ 81 млн в Філіппіни ФРБ задовольнив. П'ятий запит на переказ $ 20 млн на рахунок некомерційної організації Shalika Foundation був затриманий через помилки в назві компанії.

Замість слова «фонд» (англ. Foundation) хакери написали fandation. У зв'язку з цим Deutsche Bank, через який проходив платіж, зажадав від Центробанку Бангладеш роз'яснення. В результаті бангладешський банк припинив операцію.

Один з чиновників з уряду Бангладеш стверджує, що загальний обсяг транзакцій, які намагалися провести хакери, становить $ 850-870 млн. У разі успіху ця крадіжка могла стати одним з найбільших пограбувань банку в історії, підкреслює агентство.

У бангладешському ЦБ заявили, що частину викрадених грошей вдалося повернути. Зараз банк веде розслідування разом з правоохоронними органами Філіппін.

Міністр фінансів Бангладеш Абул Маале Абдул Мухіс звинуватив Федеральну резервну систему США, в яку входить ФРБ, в бездіяльності і заявив, що вона повинна взяти на себе відповідальність за втрату грошей.

Представники ФРБ, в свою чергу, заявили, що банк не зафіксував жодних ознак злому своїх систем, тому при проведенні транзакцій слідував стандартній процедурі.