Україна
13 березня 2016
55 років тому у Києві сталася Куренівська трагедія
Офіційно було визнано 145 загиблих внаслідок катастрофи, за неофіційними оцінками - до 1500.
news-image

13 березня 1961 в Києві відбулася Куренівська трагедія - гігантський вал бруду і води з висотою до 14 метрів, через прорив дамби технічного резервуару цегельного заводу на Сирці обрушився на вулиці міста й призвів до численних жертв, нагадує «Є!» із посиланням на Вікіпедію.

Дамба почала руйнуватися о 6:45 13 березня, а о 9:20 (деякі джерела подають час 8:30) її прорвало, і маса рідкої пульпи ринула вниз. Початкова висота валу сягала 14 метрів, ширина у створі «Кирилівська церква» — приблизно 14 метрів, а швидкість — 5 метрів за секунду.

О 9:30 пульпа дісталася Куренівки та залила площу близько 30 гектарів. У районі вулиці Фрунзе висота валу зменшилася вдвічі. Поступово розріджена пульпа ставала твердою, мов каміння. Вже в такому вигляді висота цієї маси місцями досягла трьох метрів.

Потік перевертав і відносив автомобілі, автобуси, трамваї, валив стовпи електричних мереж, рвав дроти. Один із автобусів зіткнувся з вантажівкою і запалав. Пульпа практично повністю знищила трамвайне депо ім. Красіна, кілька десятків його працівників загинули.

За одними даними, Куренівська катастрофа знищила 22 приватні одноповерхові будинки, 5 двоповерхових, 12 одноповерхових будинків державного фонду, два гуртожитки.

Водночас, згідно з офіційними звітом, що мав гриф «Для службового користування», внаслідок аварії зруйновано 68 житлових і 13 адміністративних будинків. Непридатними для проживання виявилися 298 квартир і 163 приватні будинки, в яких мешкало 353 родини чисельністю 1228 осіб.

Було повністю знесено Копилівський цвинтар, затоплено територію  стадіону «Спартак», міської лікарні № 15, частину вулиць Фрунзе,  Новокостянтинівської і Кожевенного провулка, а також вулиці Лугову-Станційну, Троїцько-Кирилівську і Тульчинську.

Загальний об'єм пульпи в районі вулиць Кирилівської — Новокостянтинівської становив до 600 тис. м³ за товщини залягання до 4 м.

У таємному режимі Прокуратурою УРСР було порушено кримінальну справу, проведено слідство. Закритий суд засудив шістьох посадових осіб до тюремного ув'язнення.

Згідно з висновком експертної комісії, причиною аварії названо «помилки в проекті гідровідвалів і дамби».

Офіційно було визнано 145 загиблих внаслідок катастрофи,  за неофіційними оцінками до 1500.