Київ
16 березня 2016
Наявність одіозних кандидатів не перешкодила київській владі вперше провести відкритий конкурс на головного архітектора міста, - експерт
Київська влада відійшла від кулуарних призначень і вперше в історії міста організувала відкритий конкурс на посаду головного архітектора столиці.
news-image

Київська влада відійшла від кулуарних призначень і вперше в історії міста організувала відкритий конкурс на посаду головного архітектора столиці. Про це заявив заслужений будівельник України, член Української академії архітектури Анатоль Карминський.

"Раніше головного архітектора вибирала одна людина - мер вирішував, кому стати головним "дизайнером" міста Києва. І ніхто не міг вплинути на це вольове рішення міського голови. Зараз вперше проводиться відкритий конкурс на посаду головного архітектора. Вперше громадськість може брати участь у виборі тієї людини, яка далі формуватиме архітектурне обличчя міста", - сказав експерт.

За його словами, незважаючи на наявність одіозних учасників та інші помилки і недоліки в організації конкурсу, в цілому це - єдиний правильний напрям у процесі призначення головного архітектора.

"Так, були помилки, недоліки. Перший млинець завжди грудкою. А деякі члени комісії віддають перевагу певним кандидатам. Зараз же проходить відкритий реальний конкурс - і хоча це довга процедура, але в результаті найголовніше те, що кияни самі бачать, як проходить відбір і хто в ньому бере участь, а активісти, які увійшли до складу комісії, можуть безпосередньо проголосувати за гідного, на їх погляд, кандидата", - зазначив Анатоль Карминський.

 Також заслужений будівельник України звернув увагу на те, що затягування самого конкурсу є негативним моментом, адже в місто, у якому немає головного архітектора, інвестори не вкладатимуть гроші.

"Що стосується громадських активістів, тут необхідно розрізняти два напрями. Перший - конструктивні вимоги, по суті. Другий - це торги, що іноді доходять до шантажу, для отримання тих або інших бонусів. Із зауваженнями по суті необхідно рахуватися і приймати - це обов'язкова умова розвитку. А відносно банального шантажу і зловживання громадським становищем - такі речі допускати не можна", - сказав він.
"Члени комісії повинні розуміти свою відповідальність. Розтягування етапів проведення конкурсу і, таким чином, відтермінування призначення головного архітектора відкладає і прихід інвесторів в місто. Тому, вважаю, що комісія повинна прийняти рішення і запропонувати мерові гідного кандидата, шляхом переговорів здолати будь-які труднощі", - підкреслив експерт.