Суспільство
19 березня 2016
Хроніка найбільших авіакатастроф за останні 15 років
Найжахливіші аварії літаків, які сталися протягом 15 останніх років.
news-image

Сьогодні, 19 березня, сталася жахлива трагедія. Літак авіакомпанії FlyDubai, який летів із Дубая, розбився під Ростовом-на-Дону при заході на посадку. Лайнер сідав в умовах поганої видимості та впав у 50-100 метрах від злітно-посадкової смуги. На борту «Боїнга», за останніми даними знаходилося 62 людини. Всі вони загинули. «Є!» використовуючи інформацію відкритих джерел, згадала найбільші авіакатастрофи, які сталися протягом останніх 15 років.

31 жовтня 2015 року. Літак Airbus A321 компанії «Когалимавіа», що летів з Шарм-ель-Шейха в Санкт-Петербург, розбився через кілька хвилин після зльоту. Всі 224 людини (в основному росіяни), які перебували на борту, загинули. Причиною катастрофи став теракт. Відповідальність за катастрофу взяли на себе бойовики угруповання «Вілайят Синай», які присягнули на вірність забороненій у Росії терористичній організації «Ісламська держава».

24 березня 2015 року. Airbus А-320 лоукостера Germanwings, дочірньої компанії Lufthansa, який виконував рейс із Барселони в Дюссельдорф, розбився у французьких Альпах. На борту лайнера знаходилися 150 людей, у тому числі шість членів екіпажу. Всі вони загинули. Як потім з'ясувалося, під час польоту пілот Андреаса Любіца заблокував двері в кабіні пілота, коли командир екіпажу вийшов, і, як вважає слідство, навмисно направив лайнер вниз. В ході розслідування з'ясувалося, що Любіца, громадянин Німеччини, в минулому страждав від депресії і лікувався через схильність до суїциду. У його квартирі в Дюссельдорфі слідчі знайшли психотропні препарати. Також було встановлено, що 24 березня, в день виконання рейсу, льотчик повинен був знаходитися на лікарняному. Крім того, стало відомо, що незадовго до катастрофи він розлучився зі своєю дівчиною.

17 липня 2014 року. В районі села Грабово (неподалік від міста Торез Донецької області України) впав лайнер Boeing 777-200ER авіакомпанії Malaysia Airlines. Літак виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, на борту перебували 283 пасажири і 15 членів екіпажу. Оскільки літак летів над зоною АТО, то обидві сторони досі звинувачують одна одну в навмисному знищенні літака ракетною атакою з землі або з повітря.

8 березня 2014 року. Над Південно-Китайським морем було втрачено зв'язок з літаком Boeing 777-200ER авіакомпанії Malaysia Airlines, що слідував по маршруту з Куала-Лумпура (Малайзія) в Пекін. Імовірно, на борту були навмисно відключені системи зв'язку. На борту перебували 239 людей. Надалі літак фіксувався радарами в Малаккській протоці, майже на 500 кілометрів на захід від останньої точки, в якій він давав про себе знати. Після виключення систем розпізнавання літак ще мінімум 7 годин тримався в повітрі, після чого зник. Незважаючи на масштабну пошукову операцію, виявити місце падіння літака так і не вдалося. Причини, через які зник літак, не встановлені досі. Основною версією того, що сталося, є захоплення літака невідомими особами, можливо, з метою здійснення теракту.

17 листопада 2013 року. Boeing 737 авіакомпанії "Татарстан", що вилетів із Домодєдово, розбився під час заходу на посадку в Казані. В результаті аварії загинули всі 50 осіб, що знаходилися на борту. Серед них виявилися син президента Татарстану Ірек Мінніханов і голова управління ФСБ по регіону Олександр Антонов. Розслідування показало, що через невірні дії екіпажу, при заході на друге коло, літак почав набір висоти з великим кутом атаки і втратив швидкість. Потім пілот різко потягнув штурвал від себе, в результаті чого Boeing перейшов в вертикальне пікірування і врізався в землю.

2 квітня 2012 року. Літак ATR-72 авіакомпанії UTair розбився при зльоті в Тюменському аеропорту Рощино. На борту були 43 людини. В результаті аварії загинули 33 людини, в тому числі весь екіпаж. Причиною аварії стало обмерзання літака і помилка екіпажу.

7 вересня 2011 року. Авіалайнер Як-42 зазнав катастрофи при зльоті під Ярославлем. З 45 осіб, які перебували на борту, загинули 44, в тому числі - гравці ярославського хокейного клубу «Локомотив». У живих залишився тільки інженер із авіаційного та радіотехнічного обслуговування Олександр Сизов. Безпосередньою причиною катастрофи названі натискання на гальмівні педалі під час розбігу літака.

20 червня 2011 року. Під Петрозаводськом розбився літак Ту-134 авіакомпанії «РусЕйр». Згідно з висновками експертів, причиною падіння послужили незлагоджені дії екіпажу та складні метеорологічні умови. Загинули 47 осіб, у тому числі вісім членів екіпажу. Всього на борту літака знаходилися 52 людини.

10 квітня 2010 року. Під Смоленськом Розбився Ту-154 польських ВПС. Тоді загинули 96 осіб. На борту лайнера знаходився президент Польщі Лех Качинський, його дружина, майже все армійське командування країни, політики, відомі громадські та релігійні діячі. Літак летів в умовах сильного туману, про що було повідомлено екіпаж. Пілотам було запропоновано сідати на запасний аеродром, проте вони відмовилися. Літак зачепив дерева, розвернувся і почав розвалюватися в повітрі. За офіційною версією, причиною аварії стали помилки екіпажу. Польська влада стверджують, що пілотів змусили сідати в таких умовах російські диспетчери.

1 червня 2009 року. В Атлантиці впав лайнер A330-203 авіакомпанії Air France, що летів з Ріо-де-Жанейро в Париж. На борту перебували 12 членів екіпажу і 216 пасажирів. Подія стала найбільшою катастрофою в історії авіакомпанії. При польоті на ешелоні мимовільно відключився автопілот через відмову обмерзлих трубок Піто (датчиків швидкості). Екіпаж розгубився і не зумів включитися в управління, результатом чого стала авіакатастрофа.

14 вересня 2008 року. «Боїнг 737» російської авіакомпанії «Аерофлот-Норд», що летів із Москви до Пермі, упав на землю при заході на посадку. Літак не долетів до аеропорту приблизно 11 кілометрів. Від удару літак повністю зруйнувався. Всі 88 людей, які були на боту, загинули. За офіційними даними, літак впав через помилку пілота при посадці лайнера в ручному режимі.

18 липня 2007 року. В аеропорту Сан-Паулу розбився A320-233 бразильської авіакомпанії, який прибув із Алегрі Порту. Літак приземлився на злітно-посадкову смугу, зісковзнув з неї та врізався в будівлю аеропорту. В результаті загинув 181 пасажир, 6 членів екіпажу і 12 людей на землі. Точна причина катастрофи досі не встановлена, найбільш вірогідним вважається помилка екіпажу в управлінні режимами двигунів у поєднанні з мокрою смугою.

22 серпня 2006 року. Ту-154 компанії «Пулковські авіалінії», що виконував рейс Анапа - Санкт-Петербург, розбився під Донецьком. Авіакатастрофа забрала життя 170 осіб. Причиною аварії стала помилка екіпажу і важкі метеоумови.

9 липня 2006 року. В Іркутську Розбився Airbus А310-324 авіакомпанії S7 Airlines. Літак не зміг зупинитися на злітно-посадковій смузі аеропорту, викотився за її межі і врізався в гаражний комплекс. В результаті катастрофи з 203 чоловік, що знаходилися на борту, загинули 125. Після закінчення розслідування було оголошено, що причиною авіаподії були помилкові та безконтрольні дії екіпажу.

24 серпня 2004 року. Відразу два російських лайнера Ту-134 і Ту-154 вибухнули в повітрі з інтервалом в одну хвилину. Вилетіли вони з московського аеропорту Домодєдово, літаки були підірвані терористками-смертницями. В результаті катастрофи загинули 89 осіб. Відповідальність за вибухи взяла на себе терористична організація «Бригади Ісламбулі», проте пізніше чеченський терорист Шаміль Басаєв заявив, що підготовкою терактів займався він.

19 лютого 2003 року. Під Кермані (Іран) врізався в гору військово-транспортний літак Іл-76МД, що належав авіації Корпусу вартових ісламської революції. На борту знаходилися 254 людини (в основному зі складу 11-ї бригади) та 11 членів екіпажу. Причиною падіння стало перевантаження літака та помилки пілотування в складних метеоумовах.

1 липня 2002 року. У Німеччині, в районі Боденського озера в повітрі зіткнулися Ту-154 «Башкирських авіаліній» і вантажний авіалайнер Boeing 757, що належить компанії DHL. В результаті катастрофи загинули всі, хто був на борту обох літаків - 71 особа, в тому числі 52 дитини. Причиною того, що сталося, стала помилка авіадиспетчера.

25 травня 2002 року. Над Тайваньским протокою відірвалася хвостова частина у літака Boeing 747-209B авіакомпанії China Airways. На борту перебували 206 пасажирів і 19 членів екіпажу. Причиною катастрофи стали зміни в металевому корпусі літака, викликані в тому числі нештатною посадкою 1980-го року, коли лайнер «стукнули» хвостом об смугу аеропорту Гонконгу.

12 листопада 2001 року. Літак A300B4-605R авіакомпанії American Airlines, що прямував в Санто-Домінго, впав через 106 секунд після зльоту з аеропорту імені Джона Кеннеді. Лайнер упав на нью-йоркський район Квінс. У катастрофі загинув 251 пасажир, 9 членів екіпажу і 5 осіб на землі. Розпочата восени 2001 року після обвалення веж-близнюків війна з тероризмом тривалий час змушувала шукати терористичний слід у катастрофі, але згодом з'ясувалося, що причиною стала надчутливість рулів висоти, якими пілоти спробували компенсувати перешкоди від сліду японського авіалайнера, який злітав перед ними.

4 жовтня 2001 року. Літак авіакомпанії «Сибір», що летів з Тель-Авіва до Новосибірська, вибухнув на висоті 11 кілометрів і впав в Чорне море недалеко від Новоросійська. На борту були 66 пасажирів і 12 членів екіпажу, всі загинули. Згідно з висновком Міждержавного авіаційного комітету, лайнер був збитий українською зенітною ракетою в ході навчань, що проходили на Кримському півострові.

11 вересня 2001 року. Найвідоміший теракт в повітрі, що забрав майже 3 тисячі життів. Вранці того дня група з 19 терористів захопила відразу чотири літаки. Два з них були спрямовані на вежі Всесвітнього торгового центру, що призвело до повного руйнування хмарочосів. Третій літак врізався в будівлю Пентагону під Вашингтоном, а четвертий впав біля міста Шенксвілл у Пенсільванії.

4 липня 2001 року. Ту-154 авіакомпанії "Владивосток Авіа", що летів рейсом Єкатеринбург - Іркутськ - Владивосток, розбився при нічному заході на посадку в аеропорту Іркутська. В результаті катастрофи загинули 145 людей. Причиною події були названі помилкові дії екіпажу.

20 січня 2000 року. Через помилкові дії екіпажу в Гвінейську затоку впав кенійський A310, що вилетів із Абіджана (Кот-д'Івуар) у Найробі (Кенія). На борту знаходилися 179 осіб, включаючи 10 членів екіпажу. Машина впала на мілководді (40-50 метрів), рибальські човни встигли витягнути 12 людей, але двоє з них згодом померли від травм та опіків.