Світ
21 березня 2016
Парламент штату Джорджія схвалив законопроект, згідно якому можуть бути обмежені права сексменшин
Зокрема, священики зможуть відмовляти в реєстрації одностатевих шлюбів, якщо це суперечить їхнім переконанням.
news-image

Законодавці американського штату Джорджія схвалили законопроект "про свободу віросповідання", який містить обмеження по відношенню до представників сексуальних меншин, передає «Є!»

Нижня і верхня палати парламенту на минулому тижні схвалили документ переважною більшістю голосів.

Закон покликаний, в першу чергу, захистити інтереси священиків, які вважають себе "консервативними християнами", що постійно стикаються з суперечливою для себе проблемою реєстрації одностатевих шлюбів.
Згідно зі схваленим законопроектом, вони зможуть відмовити в реєстрації, якщо вважають, що подібні дії суперечать їхнім релігійним переконанням. Проте, прийняті поправки поширюються на всі організації та їх співробітників. Іншими словами, навіть лікарні та лікарі тепер уже на законних підставах цілком можуть відмовити в наданні медичної допомоги, наприклад, представникам ЛГБТ-спільноти, посилаючись на свободу віросповідання.

У заяві однієї з найбільших американських організацій, що відстоює права і свободи представників сексменшин - "Кампанії за права людини" (Human Rights Campaign, HRC) - йдеться про те, що прийнятий парламентом штату Джорджія документ "є кричущим і дискримінаційним законопроектом".

Він цілком може дозволити лікарням відмовити в наданні медичної допомоги та необхідного догляду громадянам, за рахунок податків яких вони в тому числі і існують, тільки через їхню сексуальну орієнтацію чи гендерну ідентичність, - відзначають в компанії.

Однак законопроект, вважають правознавці, може дискримінувати не тільки ЛГБТ-спільноту, але, наприклад, і жінок, що бажають зробити аборт. Зокрема, тепер на законних підставах лікарі або фармацевти можуть відмовити їм у допомозі, посилаючись на власні релігійні переконання.

Подібні закони протягом останніх двох років намагалися прийняти понад чверть американських штатів, проте потім їх або не підписували губернатори, або відкликали під громадським тиском, або вживали додаткові поправки, що захищають ЛГБТ-спільноту.

Для того щоб законопроект набув чинності, необхідний підпис губернатора штату, республіканця Натана Діла. Багато хто сподівається, що він не схвалить документ хоча б тому, що в розпалі президентська кампанія, а для республіканців голоси представників ЛГБТ-спільноти можуть виявитися не зайвими.

Крім того, противники закону також покладають надії на переконання самого губернатора. Незважаючи на те, що Діл сповідує баптизм, чиї представники часто виступають проти гомосексуалізму, раніше він заявив, що "віра ніколи не закликає нікого дискримінувати, і Новий Завіт вчить нас тому, що Ісус простягав руку всім, кого вважали ізгоями". На думку Натана Діла, "немає ніякої загрози для віри, якщо чоловік хоче укласти шлюб з чоловіком, а жінка з жінкою".

Не думаю, що наш штат повинен мати якісь особливі правила, що дозволяють дискримінувати людей, щоб захищати чиюсь віру, - підкреслив губернатор.

Діл також широко відомий як затятий захисник бізнесу, який вважає Джорджію штатом, де підприємці відчувають повну свободу. Однак проти законопроекту відкрито виступили сотні великих американських компаній і бізнесменів, погрожуючи піти з ринку Джорджії в разі остаточного прийняття закону.

Як очікується, губернатор повинен винести свій остаточний вердикт щодо законопроекту до 3 травня.
Нагадаємо, одностатеві шлюби були визнані законними на всій території США 26 червня 2015 року.

Читайте також: Обама під проливним дощем прогулявся по Старій Гавані