Суспільство
23 березня 2016
На Тернопільщині у Почаївській Лаврі поширюють проросійську літературу (фото)
У Свято-Успенській Почаївській лаврі УПЦ МП продають літературу, яка пропагує ідеї Новоросії і сепаратизму.  
news-image

Про це повідомило тернопільське видання "Реально", передає «Є!».

Про інцидент повідомила паломниця, яка була вражена побаченим. Маючи наукові напрацювання в галузі історії та релігієзнавства пані Галина вирішила ознайомитись з літературою, яка представлена в Почаївській Лаврі.

"Можете уявити той шок, який я відчула, перечитуючи список використаних джерел книги "Розкольницькі рухи в українському православ’ї у ХХ-ХХІ століттях", де був вказаний сайт www.novorossia.org (книга видана, між іншим, за благословенням митрополита Почаївського). Але дивує рік випуску книги і початку роботи сайту: 2009, коли звичайному обивателю навіть і не снилась військова агресія Росії проти України і створення т.зв. "Новороссії", - розповіла жінка.
 
Активістка вирішила з’ясувати ситуацію та звернулася до іконно-книжкової крамниці, де придбала книгу.
"А що нам робити? Ми тих книжок не пишемо і не читаємо. Що нам привезуть, тим і торгуємо",- розповів продавець.
 
За словами жінки, пізніше продавці зізналися, що працівники просто бояться за своє робоче місце. За словами працівника лаври, були випадки, коли за активну проукраїнську позицію чи критику УПЦ МП навіть звільняли з роботи.
"А де потім роботу знайти? В Почаєві все крутиться навколо Лаври. Весь бізнес і місцева влада контролюються нею. Тому краще не псувати взаємини з Лаврою", - додала вона.