Суспільство
25 березня 2016
Україна може стати світовим лідером з експорту меду, - словацький експортер
Бізнесмен Петер Блашак вважає, що для України у даній сфері існують горизонти, до яких можна прагнути, але варто думати не лише про кількість, а й про якість продукції.
news-image

Україна вже багато років поспіль займає перше місце у Європі за експортом меду й третє місце у світі. Поступається вона лише світовим гігантам галузі - Аргентині та Китаю, котрі посідають, відповідно, першу та другу позиції. За підсумками 2015 року валове річне виробництво меду в Україні перевищило 70 тисяч тонн. Більша частина видобутої солодкої продукції іде на експорт у 22 країни  світу. 

Одним із найбільших експортерів українського меду є Словаччина. Представником цієї країни є українсько-словацька компанія "Мила Мед", яка на території України розташована у селі Дмитрівка Бердянського району Запорізької області. Її генеральний директор, словацький бізнесмен Петер Блашак, працює в українській аграрній сфері вже 7 років. В ексклюзивному коментарі «Є!» він розповів про складності та перспективи розвитку даної галузі.

З Петером Блашаком вдалося зв'язатися скайпом. Він виявився доволі скутим співрозмовником, сказав, що в Україні йому подобається абсолютно все: природа, люди, гарне море, на берегу якого розташований головний офіс його компанії. Потім зізнався, що був період, коли українські партнери qjuj ошукали й на початку співпраці виникло бажання все покинути й поїхати з країни. Але згодом бізнесмен вирішив залишитися і продовжити працювати. На певний час виїжджав, але повернувся і вже 7 років працює в Україні.

- Коли я тільки приїхав до України, то в мене був "культурний шок", - розповідає співрозмовник. - У Словаччині я отримав професію інженера-технолога харчової промисловості і працював у цій сфері. Потім компанія відправила мене на 9 місяців до Лондона, вивчати англійську мову. Й вже звідти - до України, оскільки вона є провідним у Європі виробником меду, а я саме працював у даній галузі. Після Великобританії був шокований станом українських автошляхів. Але згодом звик і так доля склалася, що не хочу вже звідси нікуди їхати.

За сім років роботи, розповідає бізнесмен, ситуації були найрізноманітніші. Бувало й таке, що Міністерство закордонних справ Словаччини допомагало вирішувати певні проблеми, зокрема з податковою інспекцією. Словацьке посольство усі ці роки допомагає експортерам працювати. Й усі українські служби вимушені з іноземцями працювати за світовими стандартами, щоб не спричинити міжнародний скандал.

- Словацьке виробництво меду майже не відрізняється від українського. Праця бджолярів перебуває на однаковому рівні, - розповідає Петер Блашак. - Різниця полягає у тому, що за останні 5-6 років значно змінився клімат й у Словаччині майже не залишилося великих фермерів-виробників меду. Україна багата тим, що має великі врожаї меду, у Європі їх давно вже немає. Словацька влада надає пасічникам дотації на ліки для лікування бджіл від кліща та інших хвороб, в Україні, наскільки мені відомо, така практика відсутня.

За роки, які бізнесмен-експортер працює в Україні, галузь виробництва меду значно розвинулась. Він зазначає, що до виробництва солодкого продукту почала активно долучатися молодь. Зростає кількість значних пасічників, які стають фермерами. Адже в країні галузь для подальшого розвитку є вельми перспективною.

- Україна має потенціал, щоб стати світовим лідером з експорту меду, - наголошує словацький бізнесмен. - Для цього вона повинна виробляти на експорт 400 тонн меду, тобто збільшити обсяги у чотири рази. Для такої перспективи є передумови і ресурси. Але найголовніше - це якість. Оскільки українські пасічники не дотримуються стандартів, використовують антибіотики й інші препарати, заборонені в усьому світі. Аргентина - лідер, бо в неї справді екологічно чистий мед. На аналізи українського меду ми витрачаємо значні ресурси. Ми шукаємо в медові усі можливі препарати, які тільки можуть існувати.

-Можливо проблема в тому, що в країні не працює належним чином сфера ветеринарної медицини? - запитую.

- Я думаю, що всю відповідальність повинні осягнути самі виробники. Вони купують у аптеці й застосовують для лікування медоносних бджіл будь-які препарати. Використовують те, що колись застосовували у давнину. Зараз інші часи й варто розуміти рівень світових стандартів. А бджолярі застосовують усе підряд: а, це не знайшли - добре, може й те на знайдуть.

Петер Блашак зізнався, що ситуація в країні вплинула й на роботу експортерів-аграріїв.

- Найтяжче зараз бджолярам, - зазначає співрозмовник.

Експортери продають товар у євро, але коливання курсу дуже впливає на стабільність роботи. Придбавши й реалізувавши мед по 30 гривень за євро, в Україні можна побачити за тиждень вже геть інший курс, наголошує бізнесмен. Акцентує він й на тому, що зріст податків вплинув на роботу не найкращим чином:

- В Україні вже податки вищі за словацькі.

Ратифікація Асоціації з Європейським Союзом, - наголошує Петер Блашак, - давала надію та скасування мита. Але поки його не скасовують, й чи реально це в перспективі - невідомо. Тому словацький бізнесмен виступає за безвізовий режим України з ЄС з надією на те, що це полегшить умови бізнесу для експортерів. Зазначає, що загалом словаки теж не проти такої перспективи. Оскільки українців вони не бояться, їх більше зараз хвилюють емігранти та тероризм.

На питання щодо змін в країні за сім років праці Петер Блашак відповів стисло:

- Змінився президент, прем'єр-міністр і податки!

Яна Катасонова