Суспільство
25 березня 2016
Огляд найголовніших подій тижня
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

21 березня

Оголошення вироку

21 березня Надії Савченко почали зачитувати вирок у Росії. Під час оголошення вироку в Донецькому суді Ростовської області стався ряд інцидентів. Зокрема, після перерви одну українську делегацію не хотіли пускати в зал суду, а іншу ще вранці не пустили на територію РФ. Цю делегацію очолювала уповноважена президента з питань мирного врегулювання на Донбасі Ірина Геращенко, якій взагалі заборонили в'їзд в Росію до 2021 року. Разом з тим голови Ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов заявив, що процес обміну Надії Савченко згідно з мінським домовленостями може бути запущеним після оголошення вироку.

Справа російських ГРУшников

Взятим у полон російським розвідникам продовжили термін арешту. Таке рішення 21 березня виніс суд у справі впійманих на Донбасі 16 травня 2015 року ГРУшників Єрофєєва та Александрова. Судове засідання було вирішено перенести для того, аби новий адвокат підсудних зміг ознайомитися з матеріалами справи. Нагадаємо, адвокат підозрюваного одного з підозрюваних Александрова загадково зник, у зв'язку з чим адвокат Єрофєєва попросила надати їй охорону. Пізніше з'ясувалося що його вбили. 25 березня о 4 ранку в лісі під Київщиною було знайдено тіло адвоката Юрія Грабовського. З цього приводу тривають слідчі дії.

Збиток від анексії Криму

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос оцінив шкоду економіці України від анексії Криму в 1 трлн гривень. Про це чиновник заявив 21 березня під час спілкування із журналістами. За словами Матіоса ця сума, включає в себе лише нерухомість та інфраструктуру державних підприємств, тому загальна сума набагато більша. Головний військовий прокурор також зазначив, що частина матеріалів вже спрямована в міжнародні інституції, а в генпрокуратурі розпочато понад 100 кримінальних проваджень проти окупаційної влади півострову.

22 березня

Вирок Савченко

22 березня Донецький суд Ростовської області присудив українській льотчиці Надії Савченко 22 роки колонії загального режиму. Таке рішення прогнозовано викликало обурення з українського боку. Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна ніколи не визнає винесений вирок Савченко, а також заявив, що готовий обміняти українську полонену на узятих в полон російських ГРУшников. Сама ж Надія Савченко заборонила своїм адвокатам подавати апеляції, тому що не вірить в об’єктивність російського суду та заявила, що з 6 квітня планує відновити сухе голодування.

Кабмін Яресько

Міністр фінансів Наталія Яресько, довгий час відмовлялась коментувати інформацію стосовно перспективи свого прем’єрства. Однак 22 березня політик заявила, що готова очолити український уряд.

«На мою думку, впоратися з цими завданнями в такій політичній ситуації може тільки технократичний уряд - тобто команда "нічиїх" людей, які не мають політичного минулого, не підкоряються жодному з олігархів або "друзів" політиків і не мають політичних амбіцій на майбутнє. Я готова зібрати таку команду, яка прямо зараз здатна працювати на інтерес всієї країни, всіх її громадян, а не окремих політичних або бізнес-груп", - заявила Яресько»

 Про це Наталія Яресько написала на своїй сторінці в Facebook, висунувши ряд вимог щодо свого можливого прем’єрства.

Демобілізація

Президент України Петро Порошенко заявив, що підпише наказ про демобілізацію четвертої хвилі вже на цьому тижні. За його словами, це дасть змогу повернутися додому майже 45 тисячам військовослужбовців. В той же час президент зазначив, що план сьомий хвилі мобілізації швидше за все буде переглянутий, оскільки в Україні налічується велика кількість контрактників.

23 березня

Успіхи Яценюка

23 березня відбулося чергове засідання Кабміну, в ході якого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк розповів про успіхи роботи свого уряду. Згідно його доповіді дефіцит бюджету в 2015 році зменшився на 2,3% ВВП, а держбюджет за 2015 рік був перевиконаний на 2,7 млрд гривень. Також Арсеній Яценюк розповів, що ВВП за лютий, який виріс на 1%, і що валовий зовнішній борг у 2015 році скоротився на 23,5 млрд доларів. Крім того, за словами Арсенія Яценюка 2016 року Кабмін зменшує витрати з держбюджету завдяки проведеній реструктуризації боргу на суму близько 65 млрд гривень. В світлі пошуку кандидатури нового прем’єр-міністра, така риторика чинного очільника уряду може свідчити про його бажання залишитись на посаді.

Суд над суддями

ГПУ відкрила кримінальні виробництва на російських суддів, які винесли вирок Надії Савченко. Про це 23 березня заявили представники відомства. Російських служителів Феміди звинувачують у винесенні завідомо неправосудних рішень. Крім того у генпрокуратурі відкрили справи проти прокурорів РФ, які брали участь у цьому процесі. У зв’язку із арештом української льотчиці  українська делегація в ПАРЄ ініціювала термінові дебати, а президент Петро Порошенко  доручив РНБО зібратися і узгодити санкції для «списку Савченко».

Атака під Авдіївкою

В ніч на 23 березня проросійські бойовики здійснили масовану атаку на містечко Авдіївка, що на Донбасі. Бійці ЗСУ відбили напад терористів, проте не обійшлось без поранених. Український журналіст Роман Бочкала написав у Facebook з цього приводу:

«Важко доводиться десантникам. Вони в самому пеклі. Не легше і бійцям 58 Сумської бригади, яка власне тримає промку. За ніч у них 5 поранених. Один хлопець зовсім важкий».

Всупереч «Мінським домовленостям» бойовики продовжують застосовувати важке озброєння та танки.

24 березня

Гройсман – кандидат у прем'єри

24 березня фракція БПП офіційно висунула спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана в кандидати на посаду Прем’єр-міністра України. Сам спікер вже заявив, що його уряд має бути ефективним а також, що готовий проводити консультації зі своїм основним конкурентом міністром фінансів Наталією Яресько. Крім того, Володимир Гройсман назвав людей, яких він хотів би бачити в своїй команді. Це: екс-заступник прем'єр-міністра Словаччини Іван Міклош та заступники голови Мінекономрозвитку України Юлія Ковалів і Максим Нефьодов.

Звинувачення Шокіна

24 березня заступник генерального прокурора Давид Сакваралидзе звинуватив свого начальника Генпрокурора Віктора Шокіна у зв’язках із так-званими «Діамантовими прокурорами» Володимиром Шапакіним і Олександром Корнійцем, яких звинувачують у корупції. Зокрема Давид Сакваралидзе заявив:

«Є інформація, що якийсь час Корнійць був водієм Шокіна. Це доведено вилученими з його дому під час обшуку конкретними документами, які прив'язують Віктора Миколайовича Шокіна до обвинуваченого Корнійця»

25 березня

Вбивство адвоката російських ГРУшників

25 березня о 4 ранку в лісі під Київщиною було знайдено тіло адвоката Юрія Грабовського, якого вважали зниклим без вісті.  Тіло вбитого адвоката було знайдено в п’ятницю о 4 ранку в лісі Київської області. Про це повідомили на сторінці Національної асоціації адвокатів України в Facebook.

«Сьогодні ми дізналися трагічну звістку. Адвокат Юрій Грабовський знайдений вбитим. Підозрюваних у цьому злочині затримано, і ми сподіваємося, що всі причетні до вбивства нашого колеги будуть покарані. Висловлюємо співчуття близьким і рідним Юрія Грабовського, всім, хто його знав. Ми всі втратили талановитого розумного енергійного адвоката, відданого своїй справі» - йдеться у повідомленні.

За словами головного військового прокурора України Анатолія Матіоса, перед тим як вбити Грабовського, викрадачі кілька днів тримали його у полоні. Наразі слідчі ведуть розслідування цього вбивства. Нагадаємо Юрій Грабовський був адвокатом одного з російських розвідників взятих у полон в Україні.

Кольченко не проситиме помилування

Український політв’язень Олександр Кольченко заявив, що не буде просити про помилування в суді окупованого Росією Криму. Про це 25 березня повідомила Адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна.

«Це моя перша зустріч із підзахисним після його етапування в одну з колоній Челябінської області. Можу підтвердити, що до Кольченка застосовують невідповідні дисциплінарні заходи», – заявила адвокат.

Нагадаємо, що Олександр Кольченко, Олексій Чирній, Геннадій Афанасьєв були затримані разом з Олегом Сенцовим. Слідчі ФСБ звинувачували їх в організації та участі у терористичному співтоваристві, підготовці теракту на території півострова. Після винесення обвинувального вироку Олександра Кольченка відправили в челябінську колонію.

 

 Євген Ігнатенко