Політика
29 березня 2016
Друзі Гройсмана
Після того, як спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана підтримала більшість фракцій парламенту, рішення про його призначення де-факто стало питанням часу.
news-image

Тим не менш, якщо особистість майбутнього прем’єра більш-менш зрозуміла, то більшість із його майбутньої команди і досі тримається у тіні.

Зрозуміло, що озвучити весь свій кабінет претендент на главу уряду просто не може. І справа тут аж ніяк не в хорошому тоні української політики, а у банальних торгах за міністерські портфелі. Адже за свою участь у майбутній коаліції політичні сили прагнуть отримати керівні посади, виставивши на них власних людей. Втім, натякнути про ключові для БПП портфелі Гройсман таки зумів, коли озвучив імена своїх майбутніх заступників.

Об’явивши себе претендентом на прем’єрство спікер назвав трьох осіб, які на його думку гідні очолити міністерства.

«Я можу назвати кілька прізвищ, які можуть бути достойними працювати в уряді. Це, наприклад, Іван Міклош, віце-прем'єр і міністр фінансів Словаччини.., це Юлія Ковалів, яка працює першим заступником міністра економіки, Максим Нефьодов», - заявив Гройсман під час свого брифінгу.

Що ж, «трійка Гройсмана» як її одразу охрестили у ЗМІ багато у чому нагадує міністрів уряду Яценюка. Юлія Ковалів, якій швидше за все відійде енергетична галузь держави у свої 29 років встигла зробити доволі стрімку кар’єру. Відомо, що у 2014 році вона була призначена членом Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), а згодом стала в.о. голови цієї організації. На своїй посаді Юлія Ковалів займалася проблематикою монополії на ринку енергоносіїв та навіть розробила закон України «Про ринок газу». У гучних скандалах або у корупції ця людина помічена не була, втім її успіхи на законодавчій та управлінській ниві можна вважати доволі посередніми.

Тридцятирічний Максим Нефьодов відомий у першу чергу, як людина Айвараса Абромавичуса, тому швидше за все політик буде задіяний на посаді, яка пов’язана з економікою. Майже рік Нефьодов пропрацював заступником міністра економічного розвитку і торгівлі, подавши у відставку слідом за самим міністром. На своїй посаді він відповідав за технічний регламент і стандартизацію, займався впровадженням електронних тендерів в держзакупівлі. До цього Максим Нефьодов займав керівні посади ряду фондів та фінансових організацій.

Останнім вірогідним членом уряду Гройсмана було анонсовано екс-міністра фінансів Словаччини Івана Міклоша. За деякими оцінками цей політик може стати одним із найбільш сильних кадрових рішень нового уряду, з огляду на його досвіт роботи та зв’язки. В той же час його висловлювання щодо України вже зараз виглядають доволі суперечливо. Зокрема, голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва у Верховній Раді Віктор Галасюк здивувався, що словацький міністр, відомий політикою значних пільг для вітчизняних виробників не має наміру вводити пільги для українського бізнесу.

«Пан Міклош працював в уряді Словаччини, яка за рахунок суттєвої державної підтримки - податкових пільг та інвестиційних стимулів - залучила до себе значні іноземні інвестиції та перетворилась на потужну промислову країну. Але пан Міклош, обґрунтовує відсутність необхідності запровадження інвестиційних стимулів для промислових виробництв в Україні. Отаку людину просувають на посаду Віце-прем'єра - Міністра фінансів України. Чи це не подвійні стандарти в дії?», – написав Галасюк на своїй сторінці в facebook.

Автор: Євген Ігнатенко