Україна
30 березня 2016
Огляд найголовніших подій дня
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Сакварелідзе підозрюють у крадіжці $ 2 млн

Нещодавно звільненого генпрокурора Сакварелідзе викликали на допит у Генпрокуратуру у зв’язку зі зникненням $ 2 млн, виділених на реформування прокуратури. Про це Сакварелідзе написав у Facebook.

За словами Сакварелідзе, сьогодні, 30 березня, йому зателефонував старший слідчий управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Дмитро Сус і запросив прийти на допит у п'ятницю, 1 квітня. Як зазначається, допит стосуватиметься $ 2 млн, виділених американськими та європейськими партнерами на реформування органів прокуратури, які так і не надійшли на рахунки ГПУ.

Чиновник уточнив, що прийде на допит тільки в тому випадку, якщо йому надішлють офіційний запит і виклик. Також він повідомив, що співробітник ГПУ, який подзвонив йому, шантажував працівників Генеральної інспекції обшуками, щоб вони дали неправдиві свідчення проти Сакварелідзе.

Як повідомлялося, Генпрокуратура України за запитом народних депутатів проведе розслідування обставин використання коштів, виділених американськими і європейськими партнерами на реформування органів прокуратури, що так і не надійшли на офіційні рахунки відомства.

А тим часом в Одесі представили нового прокурора області Миколу Стоянова.

Син екс-мера Одеси знаходиться у розшуку

Національна поліція оголосила в розшук екс-начальника Головного управління ДСНС в Одеській області, сина екс-мера Одеси Руслана Боделана, Володимира. Справа стосується розслідування пожежі в Будинку профспілок в Одесі 2 травня 2014 року.

Інформація про розшук оприлюднена на сайті МВС.

Боделан розшукується поліцією як підозрюваний в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 135 (явне залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані, що спричинило смерть або інші тяжкі наслідки) Кримінального кодексу.

Відзначається, що підозрюваний зник з поля зору правоохоронців 1 березня 2016 року. Зазначено, що суд дозволив затримання Боделана.

Нагадаємо, згідно з даними Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, під час трагічних подій 2 травня 2014 року В. Боделан заборонив пожежним екіпажам виїжджати на Куликове поле без його особистої команди. 

При цьому сам В. Боделан заявляв, що люди в Будинку профспілок загинули не від вогню.

2 травня постраждало понад 200 людей, загинули 48 осіб.

Кабінет міністрів України звільнив директора "Укрзалізниці"

Кабінет міністрів України звільнив директора "Укрзалізниці" Олександра Завгороднього і призначив на його місце Євгена Кравцова. Про це йдеться в Урядовому Розпорядженні №229 и №230 від 30 березня.

У липні 2015 році Мінінфраструктури України призначило виконувачем обов'язків генерального директора державної адміністрації залізничного транспорту України "Укрзалізниця" Олександра Завгороднього.

У жовтні минулого року уряд зареєстрував публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", створене на базі державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця").

Як повідомляється, новий глава УЗ свою трудову діяльність почав у 2008 році, ставши юристом у компанії "Астерс". Взимку 2015 року його було призначено радником гендиректора "Укрзалізниці", а навесні того ж року він став керівником з реформування УЗ.

Як відомо, Мінекономіки оголосило конкурс на посаду голови "Укрзалізниці", до завершення якого керувати компанією буде призначений урядом в.о. голови правління.

В "Укренерго" оцінили вартість активів у Криму та підготували документи для позову проти РФ

НЕК "Укренерго" готується до позову проти Росії стосовно компенсації активів, які компанія втратила через окупацію Криму. Про це повідомив в.о. голови "Укренерго" Всеволод Ковальчук під час спілкування з журналістами у Києві.

За його словами, компанія вже подала до Міністерства юстиції весь необхідний пакет документів.

"Якщо протягом найближчих кількох місяців не буде роботи Мін'юсту, ми звернемося за дозволом про притягнення юридичної компании, яка могла б супроводжувати процес у рамках позову "Укренерго" безпосередньо", - заявив Ковальчук.

Він уточнив, що "Укренерго" оцінила вартість свого майна у Криму в $ 500-600 млн.

Як повідомлялося, Україна подала до ЄСПЛ два позови проти РФ на 1,2 трильйона гривень. Також у МЗС розроблять документ, за яким українці зможуть подавати позови на Росію як державу.

Автор: Мішель Арманд