Наука та технології
31 березня 2016
У Вінниці презентували надсучасний багатофункціональний апарат для порятунку бійців АТО
Новітній ультразвуковий апарат дозволяє виконувати складні медичні операції.
news-image

У Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону презентували роботу надсучасного багатофункціонального ультразвукового апарата. Про це повідомляє «Є!» з посиланням на прес-службу Міністерства оборони України.

Використання пристрою дозволяє проводити не лише хірургічні операції, а й лікувати рани, в тому числі вогнепальні. 

Особливість цього апарата ще й у тому, що він багатофункціональний, — розповів головний хірург Центрального регіону полковник медичної служби Ігор Марцинковський. — Крім ультразвукової кавітації і обробки рани, він має можливість виконувати десекцію тканин, тобто, за допомогою ультразвуку можна проводити видалення судин, нервів, сухожиль. Також дозволяє робити коагуляцію, тобто зупиняти кров. Ми отримали апарат в базовій комплектації, та я впевнений, що з часом завдяки фінансуванню чи за допомогою благодійних організацій та меценатів його вдасться доукомплектувати медичними пристроями, насадками і використовувати у нейрохірургії, лапароскопічній хірургії, гінекології.

Зазначається, що цей ультразвуковий апарат хірурги центру використовують вже майже три місяці. З його застосуванням успішно проведено понад 70 операцій. На даний момент у Військово-медичному клінічному центрі Центрального регіону проходить лікування понад 160 бійців-учасників АТО.