Україна
31 березня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Одеські патрульні зі стріляниною затримали трьох осіб, підозрюваних в пограбуванні

У повідомленні зазначається: "31 березня, близько 3:00, екіпаж патрульної поліції отримав повідомлення про пограбування. На місці події постраждале подружжя повідомило, що в їх будинок увірвалися троє людей у ​​камуфляжній формі зі зброєю, забрали майно і гроші, завдали тілесних ушкоджень чоловіку і зникли в невідомому напрямку. Патрульні негайно розпочали пошук нападників за описом.

На вулиці Скляній рідні постраждалих, які хотіли допомогти поліції, помітили тріо підозрілих осіб, які бігли уздовж залізничних колій. Чоловіки спробували самостійно затримати їх. Однак втікачі стали відстрілюватися, поранивши в живіт одного з переслідувачів.

У цей момент патрульний автомобіль наближався до місця стрілянини. Патрульні вибігли з машини, попередили нападників про застосування зброї. Здійснили постріл у повітря, але це не зупинило злочинців. Зате вони відкрили у відповідь вогонь, одна з куль пройшла крізь кишеню куртки поліцейського, не поранивши його.

Після комплексу заходів оперативного реагування затримали осіб, схожих на згаданих нападників. Їх доставили у відділення поліції для з'ясування причетності до злочину. Наразі триває слідство.

Поруч з пораненим постійно знаходився поліцейський, який надав домедичну допомогу і передав потерпілого медикам швидкої".

Також прес-служба опублікувала фото куртки поліцейського, яка була прострелена кулею.

Зустріч БПП і "Самопомочі" з приводу коаліції не дала результатів, - Гончаренко

Зустріч фракцій "Блоку Петра Порошенка" і "Самопоміч" з питання створення коаліції у Верховній Раді не принесла результатів.

Про це журналістам в Раді заявив нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

"Ми запитали у колег їхню позицію по коаліції і уряду ... вони відповіли, що в коаліцію вони не йдуть, а готові при якихось умовах підписати якусь угоду, що вони є партнерами коаліції. Коаліції меншини, уряду меншості", - розповів Гончаренко.

Депутат також зазначив, що пропозицій, про які говорили представники "Самопомочі", "немає в українській Конституції".

Президент пропонує зосередитися на виконанні Мінських домовленостей

Президент Петро Порошенко не підтримує ідею розриву дипломатичних відносин з Росією і вважає, що зусилля необхідно зосередити на виконанні Мінських домовленостей.

Про це він заявив під час спілкування з українською громадою у Вашингтоні, передає "Інтерфакс-Україна".

"Рада не підтримає цей законопроект. Давайте не будемо це навіть обговорювати", - сказав він, відповідаючи на питання про те, чи підпише він законопроект про припинення дипвідносин з РФ.

Порошенко підкреслив, що зараз необхідно зосередити зусилля на повне виконання Мінських домовленостей.

"Це ініціатива (законопроект) кількох депутатів. Наш мирний план - це імплементація Мінських домовленостей", - сказав президент.

За його словами, необхідно координувати зусилля для тиску на Росію, щоб вона виконала свої зобов'язання в рамках цих угод. Зокрема, мова йде про виведення військ, техніки та озброєнь, що дозволить стабілізувати ситуацію в регіоні та провести вибори на Донбасі.

Нагадаємо, раніше комітет у закордонних справах Верховної Ради схвалив проект постанови №4221 про припинення дипвідносин з РФ.

Нацбанк очікує зростання ВВП України в першому кварталі вперше з 2013 року

Національний банк України (НБУ) прогнозує відновлення зростання реального ВВП України в співвідношенні рік до року, вперше після четвертого кварталу 2013 року, починаючи з першого кварталу 2016 року.

Про це йдеться в презентації заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, яка опублікована на сайті регулятора.

Як наголошується в документі, такі прогнози засновані на тому, що економіка України демонструвала позитивні темпи зростання в співвідношенні квартал до кварталу (з урахуванням сезонних коливань) два квартали поспіль, а падіння ВВП за підсумками 2015 року на рівні 9,9% виявилося трохи краще очікувань.

Крім того, як зазначає НБУ, на початку 2016 року економічні показники були нерівномірними. Зокрема, за підсумками січня показники виявилися гіршими за очікуванні, в той же час в лютому - значно краще, особливо в сферах транспорту і промисловості.

Також НБУ нагадав, що в цілому за підсумками 2016 року прогнозує зростання ВВП на рівні 1,1%, у 2017 році - 3%. При цьому, Нацбанк очікує зниження інфляції в 2016 році до 12% після її прискорення до 43,3% у 2015 році.

Згідно з документом, НБУ допускає реалізацію песимістичного сценарію, при якому показники ВВП будуть нижчими, а інфляція вище, в разі ескалації конфлікту на сході України, зниження цін на сировинні товари на світових ринках, негативного впливу "російського" фактора і політичної нестабільності.

У той же час, Нацбанк допускає також реалізацію оптимістичного сценарію, при якому показники ВВП будуть вище, а інфляція нижче, за умови зростання цін на світових ринках, успішної приватизації та проведення структурних реформ.

Автор: Мішель Арманд