Події
1 квітня 2016
У ГПУ спростували закриття справи проти Єфремова
Втім, прокурор Владислав Куценко підтвердив, що згідно висновкам експертизи, Єфремов "не закликав до сепаратизму".
news-image

Генеральна прокуратура в суді вимагатиме обвинувального вироку щодо колишнього голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова та оскаржила рішення про закриття справи щодо соратника Віктора Януковича Юрія Іванющенка. Про це прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко повідомив в ефірі телеканалу "112 Україна", передає «Є!»із посиланням на УНІАН.

Стосовно Єфремова справді розслідується кілька кримінальних проваджень, і заявляти, що справу Єфремова закрито, - це не відповідає дійсності. Головне - справа в суді, він перебуває в статусі обвинувачуваного, прокуратура від своїх звинувачень не відмовляється і не відмовлятиметься, поки ми не отримаємо обвинувального вироку. Отже, обвинувачуваний Єфремов. Справді, був один з епізодів, пов'язаний із сепаратистськими закликами, це лише одне з маленьких проваджень стосовно Єфремова, - сказав Куценко.

Він підтвердив, що продовжувати розслідування у кримінальній справі про заклики до сепаратизму не було сенсу через висновки експертизи.

Незалежна експертиза, оцінивши розмову того самого Єфремова, нібито сепаратистську, дійшла висновків, що в цій розмові цих закликів до сепаратизму немає, це висновок експертизи. За тих обставин провадження, пов'язане з його закликами, ми не маємо права вести далі, - заявив прокурор.

За словами Куценка, прокуратура продовжує вести інші кримінальні справи стосовно колишнього "регіонала".

Що стосується економічних проваджень стосовно Єфремова, то вони не закриті, проводяться слідчі дії, аналізуються документи, я думаю, що найближчим часом мої колеги вийдуть на такий документ як "підозра", - сказав Куценко.

Разом з тим він висловив думку, що суд винесе обвинувальний вирок щодо Єфремова у справі про "диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

Справа, яка стосується "диктаторських законів", де головний фігурант Єфремов, вже в суді, обвинувальний акт перебуває в суді, доказової бази у нас досить багато, щоб довести це до обвинувального вироку. Він сам у статусі обвинуваченого, там ще окремі фігуранти проходять у цій справі, вони сьогодні переховуються, в тому числі депутати від Комуністичної партії. Я бачу там досить серйозну перспективу для перемоги обвинувачення та отримання обвинувального вироку, - заявив він.

Як повідомлялося, 31 березня начальник Управління спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що кримінальне провадження стосовно Єфремова щодо розпалювання міжнаціональної ворожнечі закрито, оскільки судова експертиза не побачила в його висловлюваннях закликів до розпалювання ворожнечі. Стосовно Єфремова відкрито ще два провадження: за фактом фальсифікації результатів голосування у Верховній Раді за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року і за зловживання владою або службовим становищем при закупівлі державним підприємством "Луганськвугілля" надання послуг з монтажу шахтного устаткування і низьковольтної апаратури.

Як заявив 18 лютого Горбатюк, у Генпрокуратурі вважають, що суд навмисно затягує розгляд справи Єфремова, який звинувачується у фальсифікації голосування за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року. 26 лютого Печерський райсуд Києва відмовився приймати до розгляду кримінальне провадження щодо "дикторських законів" і вирішив передати справу для визначення підсудності до апеляційного суду. 

Читайте також: Проти Єфремова закрили карну справу та ще й дали грошей