Події
4 квітня 2016
Мер Одеси має російський паспорт і контролює понад 20 офшорних кампаній - розслідування
Мер Одеси Геннадій Труханов має російський паспорт і володіє будівельною компанією РОСТ через офшорні компанії на Віргінських островах.
news-image

Про це йдеться у розслідуванні Дмитра Гнапа для програми "Слідство.Інфо" на Громадському, передає «Є!».

Розслідування базується на матеріалах Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ), у розпорядженні якого виявилися документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca.

Ім’я Труханова неодноразово спливає у документах та листуванні панамського реєстратора офшорів Mossack Fonseca.

Так, наприклад, Труханов є співвласником віргінської компанії Macon Assets Limited, а його дочка Катерина Труханова та інший співвласник компанії Андрій Іванчо керують фірмою "СКВО", яка займається будівництвом житлових і офісних приміщень.

Крім Macon Assets Limited, яка фактично є одним з власників престижного житлового комплексу "Арк-Палас" в Одесі, ім’я Труханова та його друзів спливає і в інших віргінських фірмах.

Зокрема, часткою в Corderoy Trading Limited, крім одеського мера та Андрія Іванчо, за документами володіє ще й депутат Одеської міської ради Юрій Шумахер, який обрався за списками партії Труханова "Довіряй ділам". А до обрання в депутати, Шумахер був генеральним директором вищезгаданої групи "РОСТ".

Після того, як Труханов та Шумахер стали владою, група "РОСТ" найбільше отримує бюджетних грошей на ремонт доріг в Одесі, йдеться у розслідуванні.

Ще один житловий комплекс в Одесі на вулиці Прохорівській теж є частиною бізнес-імперії Одеського мера Труханова через іншу офшорну компанію – Hemes Group Limited.

Загалом журналісти нарахували понад двадцять підприємств, пов’язаних з одеським мером та його найближчим оточенням, але варто звернути увагу, що в усіх реєстраційних документах Геннадій Труханов зазначений не як громадянин України. Він має іншу реєстрацію – російську.