Україна
4 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Офшорний скандал з Порошенком: ГПУ не знайшла складу злочину

Генеральна прокуратура не побачила складу злочину в діях президента Петра Порошенка, вивчивши інформацію в ЗМІ про наявність у нього офшорів в Панамі.

Про це повідомив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

"Вивчивши інформацію ЗМІ про нібито незаконну діяльність Президента, органи прокуратури не побачили складу злочину", - сказав він.

За його словами, в Генпрокуратуру надходять звернення депутатів Верховної Ради з вимогою розібратися з опублікованою в ЗМІ інформацією і почати розслідування.

Куценко підкреслив, що органи прокуратури, згідно з Конституцією, не мають таких повноважень і порекомендував звертатися з такими заявами в Раду, оскільки вона має повноваження вивчати це питання.

Як повідомлялося, Національне антикорупційне бюро вивчає інформацію про наявність у ряду посадових осіб офшорів у Панамі.

У свою чергу Юрій Луценко вважає, що це розслідування - простий піар.

"Про офшори Петра Порошенка. Перш ніж кричати "злодій", варто з'ясувати: 1) який закон порушений? 2) яких збитків державі було завдано?", - пише він.
"Якщо цих відповідей немає, маєш справу з піаром", - додав політик.

У Національному антикорупційному бюро заявили, що розслідувати офшорні справи Петра Порошенка не зможуть.

"Чинний Президент України не підслідний НАБУ. Є окрема процедура імпічменту, яка прописана в Конституції. Ми не маємо права вести розслідування проти чинного Президента України", - заявила прес-секретар Національного антикорупційного бюро Світлана Оліфірова.

СБУ шукає російський паспорт у мера Одеси

"Мер Одеси Геннадій Труханов є громадянином Російської Федерації та засновником низки офшорних фірм на Британських Віргінських островах, які, в свою чергу, контролюють понад два десятки підприємств в Україні", - йдеться у розслідуванні "Слідство.Інфо".

Вони стверджують, що тільки за 2015 рік пов’язана з ними група "РОСТ" отримала бюджетні кошти на ремонти доріг на 270 мільйонів гривень в Одесі та Києві. Загалом за останні чотири роки група "РОСТ" заробила на державних тендерах понад 2 мільярди гривень.

Служба безпеки України перевіряє інформацію щодо начебто подвійного громадянства і наявності російського паспорта у мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська. Вона зазначила, що СБУ перевіряє оприлюднену в ЗМІ інформацію.

"Як тільки у нас будуть результати, ми одразу повідомимо громадськість", - сказала Гітлянська.

Як повідомлялося, раніше ЗМІ з посиланням на документи компанії Mossack Fonseca (Панама) написали, що Труханов є співвласником кількох офшорів і має паспорт громадянина Росії.

Сам Труханов нагадав, що поширення такої інформації - не ново і раніше цим займався Едуард Гурвіц. Мало того, у Приморському суді Одеси була зачитана відповідь на запит Генконсульства РФ. Згідно з цим, чинний мер ніколи не звертався за отриманням російського громадянства.

Активісти заблокували всі входи у будівлю Одеської облпрокуратури

Протестуючі проти призначення прокурором області Миколи Стоянова блокують будівлю відомства на Пушкінській.

Перед входом вони встановили шибеницю, розпалили багаття в бочках і організували вільний мікрофон. Крім того, центральний вхід заблокували шинами, до нього підвезли також сміттєвий бак. До дверей "прибудували" бутафорську задню частину коня (для створення ефекту, що передня частина тварини переступила поріг та знаходиться у приміщенні) і повісили на неї табличку з написом: "Стоянов".

Протестуючі також заявили, що будуть пропускати лише тих, хто поставить підпис під петицією про звільнення Стоянова.

"Серед протестуючих з'явилася інформація, що знімати будуть керівника обласної поліції Гіоргі Лорткіпанідзе. У зв'язку з цим прокурорський Майдан вирішив, що в разі відставки частина активістів піде під будівлю облУВС і заблокує всередині будівлі Лорткіпанідзе, щоб він нікуди не йшов", - зазначають місцеві журналісти.

Прокурор Одеської області Микола Стоянов, проти призначення якого мітингують активісти і громадські працівники, запросив до себе додому в гості всіх своїх недоброзичливців, запевнивши, що живе у звичайній квартирі в Одесі, а не в елітному особняку в Іспанії.

"Не буду виправдовуватися перед біснуванням проплачених мітингувальників. Скажу тільки, що ніколи не був громадянином Росії, останній раз там був 36 років тому під час служби в армії. Друге - готовий оформити всі юридичні документи для підписання договору дарування "Елітної нерухомості" в Іспанії будь-кому, хто вкаже адресу цієї самої нерухомості. По-третє, досить мені приписувати членство в Партії регіонів. Цього ніколи не було хоча б через те, що працівникам прокуратури забороняється участь в роботі політичних партій. Ну, і по-четверте, запрошую в свою звичайну квартиру в Одесі в гості попити чайку й поговорити зі своїми недоброзичливцями на тему Правди", - написав Микола Стоянов на своїй сторінці в Фейсбуці.

Адвокати не вмовили Савченко, безстрокова голодовка буде

Ув'язнена в російському СІЗО українська льотчиця Надія Савченко не піддалася на вмовляння адвокатів і своєї сестри Віри і має намір почати безстрокове голодування. Про це в своєму мікроблозі в соціальній мережі Twitter написав її адвокат Марк Фегін.

"На жаль, Вірі не вдалося після нас з Полозовим відрадити Надю від сухого голодування. 6 квітня вона починає", - написав він.

За словами адвоката, Надія Савченко відмовилася вживати дитяче харчування і поки ще п'є тільки воду.

У свою чергу інший адвокат льотчиці Микола Полозов, вважає, що в короткі терміни слід відреагувати на сухе голодування його підзахисної.

"Післязавтра Савченко оголосить сухе голодування. Її вимога - негайне повернення в Україну. Часу залишається все менше", - повідомив він.

Автор: Мішель Арманд