Події
5 квітня 2016
New York Times пояснила, чому в «Панамських документах» мало американців
У "Панамських документах" взагалі не простежується зв'язок американських політиків або впливових осіб з Mossack Fonseca.
news-image

У США дуже легко зареєструвати офшорну компанію, тому американцям легше зробити це у себе, ніж в Панамі. Так пояснила газета New York Times незначне число імен американських громадян в "Панамських документах" по офшорам, опублікованих у вихідні Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань (ICIJ), передає «Є!».

В опублікованій частині документів дається зрозуміти, що 3,5 тис. власників акцій офшорних компаній (при реєстрації) надали панамської юридичній фірмі (Mossack Fonseca) адреси в США. Однак це не означає, що ці особи є американськими громадянами. У масі документів є скановані копії принаймні 200 американських паспортів, багато з яких, як стверджує McClatchy (американський видавничий холдинг), належать пенсіонерам, які скористалися офшорними компаніями для придбання нерухомості в Латинській Америці, - пояснює New York Times.

Як стверджують McClatchy і інший партнер ICIJ в публікації - мультимедійна платформа Fusion, в "Панамських документах" взагалі не простежується зв'язок американських політиків або впливових осіб з Mossack Fonseca.

Однією з причин цього дивного обставини може бути відносна легкість створення офшорних фірм в США.

Американцям немає потреби їхати в Панаму. Загалом в Сполучених Штатах існує справжній офшорний рай, який так само скритний, як і де б то не було, - наводить видання думку економіста і консультанта Джеймса Генрі з недержавного об'єднання фахівців в області оподаткування Tax Justice Network.

New York Times стверджує, що не входить в число ЗМІ, яким ICIJ відкрив доступ витоку документів з Mossack Fonseca. Газета висловлює жаль, що їй доводиться мати справу не з оригіналами і, отже, не матиме шансу скласти власну думку про зміст материалів.

Нагадаємо, міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ), який базується у Вашингтоні, опублікував у неділю витяги з 11,5 млн документів з даними про офшорні рахунки ряду діючих та колишніх світових лідерів. Однак повністю архів не був опублікований.

Ми не розкрили всю базу даних і не збираємося, - сказав керівник ICIJ Джерард Райл.

Проте, відомо, що в базі даних містяться відомості про офшорні активи 140 політиків більш ніж з 50 країн, а також багатьох видатних діячів бізнесу, культури і спорту по всьому світу.

Влада Великобританії, Франції, Швеції, Норвегії та ряду інших країн запросила у журналістів копії "Панамських документів" для подальшого їх вивчення та прийняття відповідних заходів по боротьбі з ухиленням від сплати податків.

Читайте також: В Ісландії на мітингу через офшорний скандал зібралися тисячі людей (відео)