Українські робітники - якір надії чеської промисловості - Radio Praga
Приплив біженців в Європу не здатен допомогти чеській промисловості вирішити проблему нестачі кадрів.
news-image

Гострий брак трудових ресурсів чеські підприємства, що працюють на експорт, сподіваються вирішити шляхом залучення робочої сили з сусідніх країн, перш за все, з України та Білорусі, передає «Є!» із посиланням на Радіо Прага.

Багато контрактів на поставки продукції за кордон опинилися під загрозою зриву через брак на чеських заводах і фабриках робочих рук.

Компанії-експортери побоюються, що зрив графіка поставок призведе до виплати величезних неустойок і підриву репутації, яку вони створювали роками.

Як повідомляє віце-президент Асоціації експортерів і директор фабрики з виробництва електромоторів в місті Наход Отто Данек, складність ситуації змушує експортерів надавати максимальний тиск на уряд, вимагаючи полегшити умови «ввезення» робочої сили з України і Білорусі.

Промисловість не встигає виконувати замовлення, досягши межі своїх можливостей. При цьому не вистачає робітників із середньою і вищою технічною освітою, конструкторів, технологів, менеджерів середньої ланки. Мало і робочих. Зараз є в наявності 100 тис вакантних місць, з цього числа 70 тис складають робітничі професії, - підкреслює Отто Данек.

Безробіття в промисловому сегменті економіки становить від 2,6 до 3,8%.

За оцінками фахівців, 5% населення все одно ніколи працювати не буде, навіть якщо їх змушувати. Тому ми ведемо переговори з міністром закордонних справ Любомиром Заоралеком з приводу дозволу на «ввезення» іноземних робітників з близьких нам за культурою країн, таких як Україна і Білорусь. Міністр внутрішніх справ Мілан Хованец вже обіцяв спростити цей процес, - повідомив віце-президент Асоціації експортерів.

На питання видання Právo, чи здатний приплив біженців в Європу допомогти чеській промисловості вирішити проблему нестачі кадрів, Отто Данек відповів:

Серед мігрантів з Афганістану та інших країн, звідки йде цей потік, ми не знайдемо ні фахівців, ні робочі руки. Приплив мігрантів не вирішить нашу проблему нестачі робочих, тому ми звертаємося до тих країн, що культурно нам близькі, з якими у нас вже є досвід роботи, і з якими ми можемо спілкуватися.
Читайте також: Глава австрійського банку подав у відставку після публікації «Панамських документів»