Суспільство
8 квітня 2016
Поляки побудують перший санктуарій Матері Божої на Волині
Від 2013 року в Колегіальному костелі Святої Трійці в Олиці тривають відновлювальні роботи, що фінансують поляки.
news-image

Вперше після завершення Другої світової війни на Волині зведуть санктуарій Діви Марії у Колегіальному костелі Святої Трійці в місті Олика, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Сьогодні, 8 квітня, буде оголошено про зведення святині, а у руки єпископа-ординарія Луцької дієцезії Римо-католицької церкви Віталія Скомаровського у Королівському замку у Варшаві буде передана ікона Матері Божої Казимирської – покровительки Волині.

Ікону реставрувала Фундація культурної спадщини, яка від 2013 року у Колегіальному костелі Святої Трійці провадить реставраційні роботи, що фінансуються польською стороною.

Єпископ Скомаровський розповів, що серед понад 200 існуючих на Волині у 1939 році костелів, до сьогодні збереглося лише близько 20, а внаслідок трагічних подій Другої світової війни та боротьби радянської влади з церквою, на терені Волині нині немає жодного санктуарія Діви Марії.

Реставровану ікону Матері Божої Казимирської – покровительки Волинської землі - вперше продемонструють в Конференції єпископату Польщі.

Оригінальна ікона Матері Божої з Дитятком була привезена з Палестини в XVII столітті Міколаєм Кшиштофом Радзівіллом і до 1939 року вона знаходилася в Олицькому замку.

Фондована Фундацією культурної спадщин копія намальована на дерев’яній основі, яку підготував варшавський консерватор творів мистецтва Анджей Казберук та ґданський художник Томаш Кухарський.

Реставрація Колегіального костелу Святої Трійці, що триває в Олиці від 2013 року, нині є найбільшим проектом відновлювальних робіт, що здійснюється за польський кошт за кордоном, - повідомив президент Фундації культурної спадщини Міхал Лащовський.

Колегіальний костел Святої Трійці на кошти Станіслава Альбрехта Радзівілла був зведений у першій половині XVII століття. Це врятована історична пам’ятка барокового періоду на теренах колишньої Речі Посполитої, пам’ятка найвищого європейського класу, з безцінним інтер’єром, з вівтарем та нагробками родини Радзівіллів.

Храм визнано найкрасивішим польським костелом на Волині. 

Читайте також: У Росії замінили тіла жертв авіакатастрофи під Смоленськом