Київ
15 квітня 2016
До 1 липня мешканці повинні визначитись, хто буде управляти будинком - КМДА
Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв дав роз’яснення щодо закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».
news-image

1 липня 2016 року – термін, визначений законом, коли мешканці  мають самостійно вирішити, хто буде управляти будинком. Про це  сьогодні повідомив заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелеєв, коментуючи Закон №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»,  передає кореспондент «Є!»

Закон, що прийнятий 1 липня 2015 року «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» дає людям вибір. Наприклад, якщо раніше питання участі в управлінні будинком мешканці могли реалізувати, тільки створивши ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку –ред.), то зараз передбачається також інша форма – збори мешканців, і таким чином можливо вирішувати певні питання щодо утримання будинку. Зокрема, це вибір управляючої компанії або управителя, та питання ремонту будинку, - повідомив заступник мера.

Петро Пантелеєв зазначив, якщо мешканці до визначеного терміну не виберуть управлінця, то за них це зробить місцева влада.

1 липня цього року – це термін, що визначений законом, коли люди мають самостійно вирішити стосовно управляючої компанії, бо потім за мешканців будинку мають визначитись органи місцевого самоврядування. Втім, це не якась критична межа. Можна прийняти рішення щодо управління будинком і після цього терміну. Також можна проводити збори. Але органи місцевого врядування повинні провести моніторинг наявного житлового фонду, і якщо там не визначено управителя, то за певними конкурсними процедурами призначається управитель або управляюча компанія, - зауважив він.

Втім, як зазначив Петро Пантелеєв, незважаючи на наявність відповідного закону,  деякі документи  та нормативні акти ще не затверджені Кабміном і, тому не адаптовані для Києва.

Тобто, критичного на 1 липня нічого не буде. Панікувати не треба. Зараз кожний будинок доглядається і утримується ЖЕКом або комунальною управляючою компанією. І після 1 липня також буде утримуватися. А люди, як і раніше, мають право збиратися з приводу вирішення проблем будинку, створювати ОСББ. Таким чином, люди мають широкий вибір: створити ОСББ, приймати рішення через збори, не створюючи ОСББ, залишатися на обслуговуванні в ЖЕКах, поки не знайдуть рішення щодо зміни управління,- сказав заступник київського міського голови.

Він також зазначив, що київська влада зацікавлена у тому, щоб люди максимально долучалися до вирішення проблем будинку і повідомив, що лише за останні три місяці було отримано 120 звернень на організацію ОСББ.

Які мотивації у людей створювати ОСББ? Це і ринкова вартість квартир, яка залежить від того, у якому стані будинок. Ми також даємо змогу кожному ОСББ отримати грант, тобто отримати гроші, які не треба повертати, 70 відсотків від вартості робіт, які пов’язані із покращенням енергоефективності будинку. У цьому році міська адміністрація виділила у цей фонд 20 мільйонів гривень. Крім того, на сесії Київської міськради було прийняте рішення про підтримку здешевлення кредитів державної програми, яку фінансує Фонд збереження енергоефективності. І відтепер державою та містом компенсується частина кредитів, - зауважив Петро Пантелеєв.

Як повідомив Петро Пантелеєв, наразі у Києві налічується близько 11 тис будинків, із них – 1700 мають організованого власника, зокрема, це - 800 будинків ОСББ та 900 - житлово-будівельних кооперативів. В той же час, близько 50 % площ житлового фонду обслуговують приватні структурі, в основному це – нові будинки.

Читайте також: У столиці створять Школу обізнаного киянина