Суспільство
17 квітня 2016
Скільки коштує проїзд в різних містах України
Порівняння цін на проїзд у різних регіонах країни.
news-image

Ціни на проїзд у громадському транспорті значно відрізняються в різних містах України, повідомляє «Є!».

Трамвай і тролейбус

Найдоступнішим міським транспортом у всіх містах є трамваї і тролейбуси. Вартість проїзду коливається від 1,50 до 2,50 гривень. Ціна квитка на електротранспорт, наприклад, в Дніпропетровську - 1,50 гривень, а в Харкові - цілих 2,50.

За проїзд в львівському трамваї вам доведеться заплатити 2 гривні, але взимку там буде дуже холодно. Стан львівських тролейбусів теж залишає бажати кращого, виключення з правил - кілька тролейбусів від заводу "Електрон".

Трамваї і тролейбуси в Маріуполі в цьому році вперше за довгий час почали оновлюватися, правда, не новими машинами, але хорошими б/у з Європи. Хоча до вирішення проблеми з електротранспортом ще дуже далеко. Вартість проїзду тут 1,5 грн.

У Запоріжжі на трамваї і тролейбусі можна проїхатися за 2 гривні. А ось статистика по ним не радує. Так, за останніми даними КП "Запоріжелектротранс" з 102 тролейбусів 85 відпрацювали свій нормативний термін експлуатації в 10 років, кілька тролейбусів були недавно капітально відремонтовані, але більшість - старі, а з 126 трамваїв 125 відпрацювали свій нормативний термін - тобто, їм більше 15 років.

Вартість проїзду в Одесі теж - 2 гривні, а проблеми такі ж, як і всюди. Трамваї в гнітючому стані, але їх намагаються оновити за рахунок вагонів б/у з Європи. Так, в минулому році влада закупила кілька ризьких трамваїв.

Вартість проїзду в громадському транспорті окупованого Донецька - 3 російських рубля. Перед Євро-2012 місто отримало сотні одиниць нових тролейбусів і автобусів. Тому жахливого громадського транспорту там поки немає. Хоча старі трамваї і тролейбуси з фанерою замість вікон також не рідкість. А ось в окупованому Луганську в електротранспорті можна проїхати за 8 рублів.

Маршрутки 

Вартість проїзду в маршрутних автобусах змінюється від 2-х до 6-ти гривень. Зміна цін найчастіше залежить від протяжності маршруту і ціни палива, а іноді і від фантазії господарів АТП.

На дорогах Дніпропетровська можна зустріти як звичні "Спринтери", так і великі комфортні автобуси. Є кілька соціальних маршрутів по 2 гривні, а в основному вартість проїзду в межах 4-5 гривень.

Ціна на проїзд в маршрутних таксі Харкова "скаче" від 2,50 до 6 гривень. Тут все залежить від маршруту, пасажиропотоку і якості обслуговування.

На початку 2000-х в Маріуполі приватний автобусний парк оновився майже на 100% новими "Богданами", проте з тих пір автобуси, що працюють на маршрутах, сильно зносилися, застаріли, а в керівництві підприємств стверджують, що існуючі тарифи на проїзд не дозволяють закуповувати нові машини. Тому латають старі, як можуть.

А тарифи змінюються від 3,5 до 4 грн. Примітно, що ціна не залежить від довжини маршруту, а виключно від рішення власника.

Проїзд в запорізькій маршрутці обійдеться вам в 4 гривні (на одиничних маршрутах зустрічаються 3,5 і 4,5 гривень). Загальний стан - жахливе, розламані сидіння, не завжди є поручні, буває, що взагалі у одного з крісел відсутні спинки.

Одесити за 5 гривень їздять в "Богданах" - не завжди чистих, до речі. Часто маршрутки іржаві і перекошені на один бік.

Якщо говорити про маршрутках, то Кривий Ріг нічим не відрізняється від інших міст, проїзд тут в середньому 4 гривні, а якість автопарку залишає бажати кращого.

Вартість проїзду в львівських автобусах - 4 гривні. Автобуси часто брудні, переповнені, а влітку в них дуже жарко. Найчастіше по місту курсують автобуси від заводу "Еталон".

У Миколаєві вартість проїзду - 4 гривні. За межами міста, у віддалені мікрорайони, в залежності від кілометражу, від 4.50 до 7 гривень.

Проїхатися в маршрутці в Донецьку можна за 6-7 рублів, а в Луганську за 10 рублів. Люди кажуть, що маршрутники возять безкоштовно "армію ЛНР / ДНР", "поранених", "героїв", "пільговиків СРСР". Іноді, кажуть водії, всі місця займають "герої-пільговики", тому рейс виходить порожній.

У Полтаві проїзд у маршрутках коштує 4 гривні. У Сумах - 3 гривні. 

Метро

Ціни на проїзд в метро порівнювали в Дніпропетровську - 2 гривні, в Харкові - 3 гривні. В Дніпропетровську метро - найпопулярніший вид транспорту, в Харкові ним також користуються практично всі.

Таксі

Вартість проїзду в таксі в містах дуже різниться, при цьому не важливо велике це або маленьке місто. У Дніпропетровську один кілометр вам обійдеться в 2,5-4,5 гривень, в Запоріжжі до 4-х гривень в залежності від класу таксі.

Кривий Ріг і Харків їздять приблизно по одному і тому ж тарифу - 3-3,5 гривень за кілометр. У Маріуполі під час посадки ви відразу заплатите від 15 до 17 грн, а потім кожен наступний кілометр коштує 4 грн.

У Львові та Одесі один кілометр коштує 4-5 гривень і 6 гривень, відповідно. А ось в Миколаєві ви заплатите за кілометр - 5 гривень.