Війна
19 квітня 2016
Військові злочини Росії на Сході України описані в офіційному звіті члена польського парламенту
В рамках офіційного візиту Члена Парламенту Республіки Польща Малґожати Ґосєвської відбулася презентація звіту "Військові злочини Росії на Сході України".
news-image

Сьогодні у Верховній Раді у рамках офіційного візиту Члена Парламенту Республіки Польща Малґожати Ґосєвської відбулася презентація звіту "Військові злочини Росії на Сході України", передає кореспондент «Є!».


У звіті описано воєнні злочини в розумінні міжнародного права, здійснені на території Східної України та Криму солдатами та посадовими особами РФ та бойовиками з числа проросійських сепаратистів. Злочини, задокументовані у звіті, включають вбивства, незаконне позбавлення волі, фізичні і психічні тортури.
Цей документ був представлений 5 квітня депутатам Європарламенту у Брюсселі.


152 сторінки звіту є результатом розслідування, проведеного групою волонтерів, що працювали під головуванням Малґожати Ґосєвської
Як зазначила Малґожата Ґосєвська , розслідування описує події 2104 року, хоча агресія продовжується.
Зазначається, що документ містить детальний опис конкретних місць вчинених злочинів та їх виконавців. Зафіксовано лише ті злочини, про які авторам доповіді розповідали їх жертви під час проведення польових досліджень.


Під час збору матеріалів було занотовано свідчення понад 60 жертв.
Більшість місць скоєння злочину знаходиться на території Східної України, одне - у Криму, а одне - у Російській Федерації, куди російські війська вивезли українських полонених.
Автори звіту склали каталог виконавців злочинів.


Віце-спікер Верховноі Ради Оксана Сироїд подякувала Малґожаті Ґосєвській  за зроблену роботу та зазначила, ця доповідь - незвичайна річ з точки зору правди.

"Я схиляю голову перед пані Малґожатою за мужність. Ця інформація є дуже важливою для нас і вона надає можливість нам освіжити пам'ять та задуматися, тоді коли нам вчергове будуть пропонувати амністію бойовикам, або провести вибори на окупованих територіях та коли нам будуть пропонувати особливий статус для Донбасу, - сказала Оксана Сироїд.


На заході була присутня Олена Рибак, дружина загиблого депутата горлівськоі міськради Володимира Рибака, яка підкреслила, что зазначений список можно доповнити ще більщою кількістю жертв, а за допомогою звіту Україна доведе, що " ЛНР" та " ДНР" - терористичні організації, створені за сценарієм та силами Російської Федерації.

"Я буду цьому свідком, бо коли я шукала свого чоловіка, я ходила у захоплений виконком і бачила, хто захопив місто, віддавав накази та виконував їх - це були російськи найманці. Їх повинен судити міжнародний трибунал. А коли ми зупинимо агресію - то буде найбільша пошана тим, хто загинув, - зазначила пані Олена.


Як відомо, на підставі доказової документації, зібраною групою Малґожати Ґосєвської, буде надіслане повідомлення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.