Політика
21 квітня 2016
Кожем'якін розповів, хто може навести порядок в прокуратурі
Нардеп коментує законопроект 4469.
news-image

 Андрій Кожем'якін - голова комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, прокоментував ситуацію довкола зміни в законодавство, що регулює діяльність Генеральної прокуратури. Про це повідомляє кореспондент «Є!».

"Закон 4469 (про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань, - ред.), який вчора був на доопрацювання відправлений, він не зовсім такий, яким його подають суспільству. У цьому законі останнім четвертим пунктом є дійсно зміни до статті 40 Закону про Генеральну прокуратуру. Прибирається освіта і стаж роботи скорочується в галузі права. Але першим питанням йде, знову ж таки, спеціальне досудове розслідування, про яке ми постійно кажемо, що це неконституційна норма і що спільнота вся громадянська стала проти цього. Друге питання - зміни до ДПР, тобто Генеральний прокурор вже хоче сам визначати, які справи потрібно передавати до ДПР. Третім питанням іде - це конкурсні вимоги до всіх працівників прокуратури. Тому, обговорюючи це питання до Комітету і під час Комітету, наші колеги внесли пропозицію, яка допомагає президенту України визначитися з кандидатом, який необов'язково повинен мати юридичну освіту, стаж в галузі права три роки, і можливо це буде людина, яка була журналістом колись, чи істориком, географом, будь-ким. Це необов'язково буде Юрій Віталійович. Але я вважаю, що президент має право і ми повинні цю проблему розв'язати"

Нардеп розповів, яку людину хотів би бачити на посаді Генпрокурора:

"Я особисто вважаю, що людина, яка має високі моральні ділові якості, вона може очолити і навести порядок в прокуратурі. Цією людиною якраз і є Юрій Луценко, якого я підтримую"

На запитання, що Андрій Кожем'якін думає про законопроект 4481 (про внесення зміни до статті 40 Закону України "Про прокуратуру" щодо вимог на посаду Генерального прокурора України - ред.) і чи зробили це спеціально "під Юрія Луценка", він відповів:

"Мені здається, що прізвище вчора не лунало під час обговорення. Ми хотіли тільки зробити так, щоб це було юридично коректно, щоб люди, які хочуть проголосувати за того, кого внесе президент, вони проголосують тільки за нього, або не проголосують. Але вносити в цей закон все, що можна і таким чином не давати можливість наприклад мені голосувати за Генерального прокурора, я вважаю, що це неправильно. Тому було прийнято таке рішення. І воно справедливе"