Політика
21 квітня 2016
Часто потрібно, щоб у систему прийшла людина, щоб її зламати - нардеп
Антон Геращенко поділився власним баченням, яким має бути Генпрокурор України.
news-image

 На запитання журналістів щодо змін у законодавство, що регулює роботу Генпрокуратури, відповів Антон Геращенко. Про це повідомляє кореспондент «Є!».

 

"Тут питання не лише в Луценку. А питання в принципі - чи може особа, яка раніше не працювала у прокуратурі, не має юридичної освіти, бути Генеральним прокурором. Хтось каже, що прокуратура має бути деполітизована, але давайте говорити прямо: прокуратура - це найбільш політизований орган в Україні. Саме через прокуратуру управлялася завжди держава Україна. Тому на сьогоднішній момент є ситуація, в якій прокуратура не перебуває під контролем особисто президента. Там відбуваються процеси, які ним не управляються, і це я бачу особисто. Якщо буде можливість назначати Генеральним прокурором ту особу, яка була поза прокурорською системою, я вважаю, що це буде позитивний досвід для державного будівництва України"

Нардеп прокоментував, що мається на увазі під виразом "в області права"

"В моєму розумінні - це адвокати, суддя, це прокурори, нотаріуси. Юрій Віталійович, він не має юридичної освіти і відповідно - він не працював в галузі права. Робота Міністром внутрішніх справ - це не робота в галузі права. Це робота на вищій адміністративній посаді"
"Депутати - це також не робота в галузі права. Депутат - це окремий статус, передбачений Конституцією і Законом про статус народного депутата. Я просто ще раз підкреслюю, що з'явилось два нових законопроекти з питання, як створити умови, щоб особа, яка не має юридичної освіти та досвіду роботи в прокуратурі, стала державною. Це свідчить про суперечності всередині Блоку Петра Порошенка"

На запитання, яка доля "законопроекту імені Луценка", який відправили авторам, Антон Геращенко відповів: 

"На сьогоднішній день регламент дозволяє вносити такий законопроект навіть без згоди комітету на повістку дня Верховної Ради. Якщо на це є рішення глав фракції та спікера. Але на сьогоднішній момент цей законопроект не внесений на повістку дня, по ньому не досягнуто політичного консенсусу. А смислу вносити в зал документ, який завалять - немає"

Нардеп також зазначив, що Генпрокуратурі потрібна людина, що працювала за межами "системи":

"Я вважаю, що для майбутнього України це не погано. Я не кажу зараз саме про Луценка, а взагалі щоб могла займати цю посаду необов'язково людина з системи. Часто потрібно, щоб приходила людина, що була поза системою, щоб цю систему зламати, як це проходить у міністерстві внутрішніх справ"