Суспільство
26 квітня 2016
Чим живе Чорнобиль сьогодні
Що працює в Чорнобилі та як місто доживає свій час.
news-image

У 2016 році у Чорнобилі все ще продовжує проживати невелика кількість населення. Переважно це ті, хто відмовилися залишити рідне місто або повернувся туди згодом. Про це кореспонденту «Є!» розповів оператор котельні Федосенко Олександр Григорович, який зараз працює в Чорнобилі.

Як відомо, Чорнобиль є адміністративним центром управління. У місті перебуває декілька тисяч осіб. Більшість із них працюють вахтовим методом. Два тижні перебувають у зоні, дві - відпочивають вдома. Так само працює і Олександр Григорович.

"Я працюю в Чорнобилі з 2007 року. На даний момент я працюю на центральній районній котельні оператором. Це цех електропостачання. Тобто цех, який забезпечує життєдіяльність міста Чорнобиля: електрику, тепло, гарячу воду, якої на даний момент немає через відсутність газу.",- розповів чоловік.

За словами Олександра Григоровича, на даний момент в Чорнобильській зоні перебувають в основному самосели. Є трохи місцевих, які працювали там. У них залишилися там будинки, тому живуть потихеньку. Також в Чорнобилі знаходиться екологічний центр, який займається дослідженням навколишнього середовища. Є лабораторії, в яких вивчають стан тварин в радіологічній обстановці. Ще в Чорнобилі є лісники, які наглядають за лісом.

"Сам Чорнобиль перебуває в 18 км від м. Прип'яті. На даний момент фон вище допустимої норми. На 1-2 блоці ЧАЕС, які при Кучмі призупинили, досі перебуває персонал. В основному це жителі міста Славутич - атомники. Вони обслуговують його.",- пояснив Олександр Григорович.

Чоловік зазначив, що саме місто стоїть на прекрасному мальовничому місці - злитті трьох річок. Кругом ліс, багато тварин. Однак будинки стоять напівзруйновані, вікна вибиті, все позаростало. Населення весь час зменшується та й фінансування також.