Суспільство
26 квітня 2016
«Цей випадок є безпрецедентним», - у BlaBlaCar прокоментували зникнення водія
У сервісі пошуку попутників зауважили: існує вірогідність, що зниклий львів'янин Тарас Позняков знайшов собі подорожніх поза межами ресурсу.
news-image

Зникнення львів'янина Тараса Познякова, котрий, за попередньою інформацією, знайшов собі попутників через сервіс BlaBlaCar й не дістався столиці, сколихнуло всю країну. У ЗМІ зявилось багато інформації стосовно пошуків хлопця та попутників, котрі, очевидно, мають відношення до зникнення водія. Інтенсивно почали обговорюватися ризики, котрі існують при пошуку подорожніх у такий спосіб. Щоб розвіяти міфи, кореспондент  «Є!» звернулась до прес-служби сервісу попутників BlaBlaCar, щоб отримати офіційні коментарі стосовно ситуації, котра викликала чималий резонанс у суспільстві.

Як вплинула на роботу сервісу трагічна ситуація зі зникненням львів'янина Тараса Познякова, адже він підібрав попутників саме через  BlaBlaCar?

У нас досі немає підтвердження про те, що люди, які їхали з водієм, якимось чином пов'язані з BlaBlaCar. Тому в даний момент некоректно говорити, що водій підібрав попутників, які задіяні в інциденті на BlaBlaCar.

 Що стосується розслідування, то ми повністю йому сприяємо і надали всі необхідні дані слідству. Ми надали поліції технічну інформацію, яка допоможе у розслідуванні. Окрім того, ми регулярно спілкуємося з друзями і близькими Тараса. За допомогою сервісу BlaBlaCar відбулися десятки мільйонів поїздок і для нас цей випадок є безпрецедентним. Ми робимо все можливе, щоб якнайшвидше з'ясувати всі подробиці і отримати нову інформацію про розслідування.

 Чи стали люди менше користуватись сервісом для спільних подорожей?

 Ні, ми не бачимо такої тенденції. Українці користуються сервісом, як і раніше. Сервіс відкриває для українців масу нових можливостей - подорожувати частіше, комфортніше і дешевше. Ми допомагаємо людям частіше бачити своїх родичів, друзів і партнерів. Активність користувачів прогнозованих зростає по всьому світу, і Україна зовсім не виняток.

 Плануєте якось змінювати свою політику, можливо, з'явиться страхування або будь-які інші гарантії безпеки? Коли в Україні можна буде вести розрахунок через банківську карту?

 Найближчим часом в Україні почне працювати система повноцінного бронювання поїздок на BlaBlaCar, а через деякий час буде впроваджена система оплати послуг сервісу, що зі свого боку має на увазі ідентифікацію користувача через платіжні інструменти. Такий принцип вже працює практично у всіх західноєвропейських країнах.

При бронюванні місць в автомобілі попутники зможуть бачити не тільки профіль водія, але і інших попутників, які поїдуть з ними, а значить, зможуть заздалегідь переглянути їх профілі, почитати відгуки. Це дозволить користувачам відповідальніше підходити до процесу організації поїздки і до вибору компанії, обираючи попутників за їх рейтингом, відгуками, рівню балакучості, відношенню до паління в салоні, музиці і так далі.

У системі бронювання також передбачено можливість задавати публічні (відкриті) питання водієві і отримувати на них публічні відповіді. Це означає, що водієві більше не потрібно в індивідуальному порядку відповідати на схожі питання, а попутники зможуть швидше зорієнтуватися по всіх деталях поїздки і швидко організувати її разом.

Окрім цього, ми стежимо за світовими тенденціями роботи інтернет-сервісів і запускаємо опції, які є затребуваними серед користувачів в Україні. Сьогодні в деяких країнах ми тестуємо і впроваджуємо страхові продукти, які, на додаток до існуючого обов'язкового страхового полісу, зможуть допомогти водієві в дорозі і навіть покривають ризики пасажирів щодо забутих в автомобілі речей. У Туреччині нещодавно почала працювати система ідентифікації користувачів через урядове API, а в Індії - через скан документів, що засвідчують особу. Звісно, що надані копії документів не видимі користувачам, але в профілі з'являється позначка, що людина надала свій ID, і довіра до такого користувача, відповідно, вища. Ми розглядаємо запуск схожих опцій і для українських користувачів.

 Чи траплялися подібні трагічні прикрості в інших країнах?

 За допомогою сервісу BlaBlaCar відбулися десятки мільйонів поїздок і для нас цей випадок є безпрецедентним.

 Яка кількість людей в середньому користується даним сервісом в Україні?

Український BlaBlaCar зростає дуже інтенсивно, а Східна Європа в цілому є найбільш швидкозростаючим регіоном для компанії. Згідно з політикою компанії, ми не можемо озвучувати локальні дані. Що стосується глобальних масштабів, то щокварталу в світі більше 15 мільйонів користувачів здійснюють поїздки з допомогою BlaBlaCar, а загальна кількість користувачів 22 країн перевищує 25 мільйонів чоловік.

 Чи працює сервіс над негативними моментами, моніторить негативні коментарі? Наскільки успішно?

Ми регулярно вдосконалюємо сервіс, запускаємо новий функціонал, тому моніторинг будь-якої реакції і зворотнього зв’язку є необхідним для нас. Сервіс - це, перш за все, не технології, які ми впроваджуємо, а люди, які цими технологіями користуються. Бути впевненими у тому, що водіям і пасажирам зручно користуватись сервісом - це наша головна задача.

Нагадаємо, раніше ми попрацювали над тим, щоб відтворити хронологію подій зникнення та пошуку Тараса Познякова, котра розкриває маловідомі факти про зниклого хлопця.


Яна Катасонова