Події
26 квітня 2016
Українські прокурори хочуть створити систему прокурорського самоврядування
Розпочала роботу перша всеукраїнська конференція працівників прокуратури.
news-image

Сьогодні розпочала свою роботу перша в історії України всеукраїнська конференція працівників прокуратури передає «Є!» із посиланням на прес-службу ГПУ.

На конференцію зареєструвалися 463 із 468 обраних делегатів. Від кожної місцевої прокуратури обрано по 3 делегата, та від кожної регіональної - по 3.
Як повідомили у прес-службі, на першу всеукраїнську конференцію працівників прокуратури покладено ряд важливих завдань, насамперед призначення членів до Ради прокурорів України строком на 5 років та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів строком на 3 роки.

На вирішення Ради прокурорів України покладається питання рекомендування призначення та звільнення прокурорів з адміністративних посад, впровадження заходів щодо забезпечення незалежності прокурорів, соціального і правового захисту прокурорів, їх сімей тощо. Головними завданнями КДК є дисциплінарні провадження стосовно прокурорів, добір кандидатів на посаду прокурора вперше та переведення прокурорів між різними органами прокуратури.Члени Ради прокурорів та КДК обираються шляхом таємного голосування, здійснювати свою діяльність вони будуть на громадських засадах, - повідомили у відомстві.


Окрім того, на конференції має бути прийнято та затверджено низку актів правового змісту: Регламент роботи всеукраїнської конференції працівників прокуратури, Положення про Раду прокурорів України, Положення про Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, Кодекс професійної етики і поведінки працівників прокуратури.

В.о. Генерального прокурора України Юрій Севрук наголосив, що найголовніше завдання конференції – це обрати і надати можливість працювати органам прокурорського самоврядування.

Їх метою є не «зацементування» системи, а якраз забезпечення аполітичності прокурорів і виключення тиску на них з боку керівництва органів прокуратури, або суттєве його зменшення, - запевнив він.


Також він роз’яснив, що згідно Закону, особам, які займають адміністративні посади в органах прокуратури України, заборонено входити до складу як КДК, так і до Ради прокурорів. 

Тобто до цих органів прокурорського самоврядування входитимуть не ті особи, які керують структурними підрозділами або органами прокуратури. Це прості прокурори відділів та прокуратур. І це теж свідчить про оновлення рядів тих, хто буде вирішувати кадрові питання та питання притягнення до дисциплінарної відповідальності. Тому всі обвинувачення та зауваження щодо «зацементування» системи прокуратури не відповідають дійсності, - резюмував Юрій Севрук.
Читайте також: Вигнати мене з країни буде складно - Шустер