Україна
27 квітня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Гройсман назвав нову ціну на газ. Для більшості населення вона виросте майже в 2 рази

Кабінет Міністрів має намір встановити єдину ціну на газ для населення і промислових споживачів на рівні 6 879 гривень/тис. куб. м з 1 травня.

Про це в ході засідання уряду повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Ми розглянемо важливе рішення для нас і для держави - питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний в тому, що ми в цьому питанні сьогодні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави", - сказав він.

Гройсман зазначив, що мова йде про встановлення ціни в 6 879 гривень/тис. куб. м.

Прем'єр раніше повідомляв про те, що це означає нібито зниження ціни для населення з нинішніх 7176 гривень.

Однак, це не зовсім так.

7176 гривень - це ціна для населення в літній період (з 1 травня по 30 вересня). У той же час, ціна на газ в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня) за обсяг до 200 кубометрів на місяць становить 3600 гривень (це переважна більшість споживачів). Тобто для них зростання складе 1,8 рази! Відзначимо, що раніше прогнозувалося більш м'яке підвищення - до 5500 гривень. Але, як сказав Гройсман, Кабмін вирішив перевиконати свої зобов'язання перед МВФ, який вимагав підвищення ціни зараз до 75% від імпортної, а до 100% наступним етапом. Але уряд вирішив не різати хвіст по частинах, а обрубати одним махом і відразу підвищити ціну до 100% від імпортної.

Для тих, хто споживає більше 200 кубометрів ціна становила ті ж 7176 гривень.

Але головний ціновий удар по населенню піде через те, що підвищиться з тих же 3600 до 6879 гривень, що неминуче викличе різке зростання цін за опалення і гарячу воду вже з нового опалювального сезону.

Одеський суд відмовив міськраді і не став забороняти масові акції на Куликовому полі в період травневих свят

Одеський окружний адміністративний суд не задовольнив позовні вимоги виконавчого комітету Одеської міської ради щодо заборони проведення масових акцій на Куликовому полі в період з 1 по 10 травня.

Прес-служба суду повідомила, що виконком вимагав заборонити в ці дні проводити на Куликовому полі збори, демонстрації та інші мирні акції, присвячені пам'яті загиблих 2 травня, учасників антитерористичної операції і т.д.

Свої вимоги виконком мотивував тим, що проведення таких заходів несе загрозу безпеці громадян, тому що може привернути увагу великої кількості радикально налаштованих осіб, які мають протилежні громадянські позиції. Наслідком цього можуть стати масові заворушення, які загрожують здоров'ю та життю людей.

Однак суд не визнав ці доводи переконливими, тому що громадські організації не повідомляли виконком Одеської міськради про намір провести акції в цей період на Куликовому полі. Єдина організація, яка мала намір в ці дні провести акцію там - це "Автомайдан-Одеса". В організації повідомили, що планують проведення акції по військово-патріотичному вихованню молоді, в ході якого будуть використовуватися ММГ (макети зброї масогабаритні) і піротехніка. Суд заборонив одеському "автомайдану" використовувати в своїй акції ММГ і піротехніку. Будь-яких інших обмежень не ввів.

В Одесі правоохоронці будуть відкривати стрілянину на поразку

У правоохоронців достатньо часу, щоб провести превентивні заходи і запобігти можливі заворушення в Одесі.

Якщо під час пам'ятних заходів в Одесі з'являться озброєні провокатори, правоохоронці будуть стріляти на поразку. Про це в ефірі "5 каналу" заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

За його словами, у правоохоронців достатньо часу, щоб провести превентивні заходи і запобігти можливі заворушення.

"Я хочу остудити гарячі голови тих, хто, можливо, має намір використовувати цю ситуацію і цю річницю зі спробами дестабілізації внутрішньої ситуації, що наші підрозділи, які будуть перебувати і вже знаходяться в повній бойовій готовності в разі виникнення таких ситуацій, будуть діяти жорстко і безкомпромісно . Більш того, не дай Господь, в таких провокаторів з'явиться в руках зброя, реакція правоохоронців буде відповідна, тобто буде стрілянина на поразку", - сказав він.

Геращенко заявила про зрив переговорів по звільненню заручників до Великодня

Перший віце-спікер, уповноважений президента з врегулювання конфлікту на сході України Ірина Геращенко вважає, що заборона їй на в'їзд в Білорусь є спробою відволікти громадськість від питання звільнення заручників.  Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

"Всі ці спроби принизити мене недопусками - допусками - теж гібридна війна, спроби вплинути на переговорний процес і зірвати його. Це спроба відволікти увагу від головного - звільнення заручників», - написала Геращенко.
"Сьогодні, коли тривають ці безрезультатні переговори, я розумію, що це була домашня заготовка, щоб в черговий раз зірвати звільнення заручників. Спочатку - спроба не впустити мене в Білорусь. Потім, на групі в Мінську - зрив переговорів по звільненню заручників з боку ОРДЛО, які так і не надали відповіді на наші пропозиції, а зараз вимагають амністувати причетних до терактів в Одесі та Харкові!", - додала вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що першому віце-спікеру, уповноваженій президента з врегулювання конфлікту на сході України Ірині Геращенко оголосили про заборону на в'їзд в Білорусь.

Пізніше Білорусь тимчасово дозволила Геращенко в'їзд в країну до 25 травня 2016 року.

Автор: Мішель Арманд