Події
28 квітня 2016
Російська ракета з другої спроби таки полетіла, а Путін порівняв такий запуск з пудінгом
Вчора запланованого пуску ракети на космодромі "Східний" не відбулося через технічні проблеми.
news-image

Про це повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ.

Такий інцидент викликав роздратування у Володимира Путіна, який приїхав на запуск ракети "Союз-2.1а". Він назвав це безладом і нехлюйством у космічній галузі. Після цього технічні недоліки були усунуті.

Повідомляється, що ракета-носій «Союз-2.1а" стартувала з космодрому Східний з супутниками «Михайло Ломоносов», «Лелека-2Д» і SamSat-218Д 28 квітня в 5:01 за московським часом через добу після наміченої раніше дати через скасування пуску в автоматичному режимі.

Вже після успішного запуску ракети президент Росії Володимир Путін, вітаючи працівників космічної галузі з першим в історії пуском на космодромі Східний, порівняв цю подію з пудингом.

«Ну і дійсно, якщо ви знаєте, кажуть, що щоб підтвердити якість пудингу, треба його з'їсти; для того, щоб підтвердити готовність космодрому до роботи, потрібно здійснити перший пуск. Ви це зробили, вітаю вас », - сказав глава держави.

Російський лідер нагадав, що указ про створення космодрому Східний був випущений в 2007 році і країні вдалося виконати його. 

Путін особисто спостерігав за стартом з оглядового майданчика. Коментуючи цю подію раніше, він зауважив, що «в принципі можна було вчора пускати, але техніка перестаралася і зупинила пуск».

Як повідомляють російські джерела, будівництво космодрому Східний в Приамур'ї супроводжувалося скандалами, пов'язаними з виявленням розкрадань, а також масовими страйками і голодуванням робочих через затримки зарплати. У січні минулого року глава Рахункової палати Тетяна Голікова заявляла, що обсяг розкрадань на Східному перевищив 13 мільярдів рублів.

Читайте також: Навіть праски ламаються, що казати вже про ракети, - так Роскосмос пояснив зрив запуску ракети «Союз-2.1а»