Світ
28 квітня 2016
У колекції польських іграшок «Битва за Берлін» виявився «офіцер» НКВС з автоматом
Інститут нацпам'яті Польщі розкритикував іграшку.
news-image

В Інституті національної пам'яті Польщі (ІНП) розкритикували колекцію збірних іграшок «Битва за Берлін» від польського виробника, серед яких виявилася модель офіцера НКВС з автоматом, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща. 

Я вважаю вкрай недоречним поширення серед дітей мініатюрних фігурок у вигляді представників злочинних формувань, - написав директор Відділу громадської освіти при ІНП Анджей Завістовський в листі керівництву фірми «COBI», яка виробляє збірні іграшки і саме колекцію «Битва за Берлін».

Завістовський пояснив, що «НКВС - це формування політичної поліції, яке несе відповідальність за злочини як проти народу Радянського Союзу, так і проти народів, завойованих СРСР».

Завістовский нагадав, що «НКВС несе часткову відповідальність за вбивство сотні тисяч поляків в 1930-х роках під час Польської операції НКВС, за злочин у Катині, депортацію поляків до Сибіру і авґустівську облаву - найбільший злочин проти поляків після Другої світової війни».

Директор Відділу громадської освіти ІНП закликав виробника іграшок до «обдуманого підходу в роботі над історичними проектами», а також надіслав примірник книги, виданої ІНП, під назвою «Слідами злочинів. Путівник по місцях комуністичних репресій 1944-1956 років». 

Читайте також: Німеччина не хоче участі України у вишколах НАТО - Міноборони Польщі