Суспільство
28 квітня 2016
«Будьте готові до того, що щось піде не так», - розповідь користувача BlaBlaCar
Постійний попутник водіїв ресурсу розповіла про свої численні подорожі, а психолог надала поради, як не помилитися у виборі подорожніх.
news-image

Послуги сервісу попутників останнім часом у всіх на вустах. Причиною стало таємниче зникнення львів'янина Тараса Познякова, який за допомогою ресурсу BlaBlaCar знайшов собі подорожніх, але до Києва так і не дістався. Відтепер прихильники економних та комфортних подорожей із застереженням ставляться до вибору попутників та використовують заходи безпеки. 

Кореспондент «Є!» Мішель Арманд часто здійснює подорожі до Одеси, використовуючи послуги сервісу BlaBlaCar. Про враження, свій досвід та секрети безпечних поїздок вона розповіла в ексклюзивному коментарі.

Про користування

"Цим сервісом користуюся з початку 2016 року. Мені завжди щастить з попутниками. Вони виявляються добродушними і веселими, до того ж цікавими співрозмовниками. А для мене важливо дістатися в потрібний пункт не тільки весело і з комфортом, але і дуже швидко".

Про дорогу

"В дорозі ви легко можете ділитися життєвим досвідом, розповідати історії з життя або мирно спати. Залежить від того, з ким ви їдете. Моя перша поїздка ледь не зірвалася. Почуття самозбереження працює завжди і в ситуації коли про поїздку я домовлявся з водієм дівчиною, а на місце приїхав чоловік, потрібно віддавати собі звіт про можливі небезпеки в дорозі. Це стосується не тільки пасажира, а й в водія. На щастя, в моєму випадку все несподівано вирішилося в кращу сторону і водій виявився другом мого друга. Але, якщо такого збігу обставин не було у вашому випадку - в автівку не сідайте!"

Про заходи безпеки

"У ресурсі легко можна переглянути профіль водія і пасажира. Там обов'язково повинно бути фото користувача і опис автомобіля. Та ж, перед поїздкою погоджуйте все по телефону, а не у внутрішньому листуванні. Перед виїздом залиште номер телефону водія та номерний знак автівки своїм друзям. Не зайвим також буде і то, якщо друзі будуть вам дзвонити час від часу або ви їм на зупинках. Не дивлячись на те, що їздила з різними водіями багато разів, завжди вожу з собою ніж і газовий балончик. При чому все це в легкодоступних місцях, аж до того, що останні дві поїздки ніж я тримала в рукаві. З цим жартувати не можна".

Про зникнення водія

"Історія яка сталася з водієм зі Львова, Тарасом Позняковим, змусила водіїв понервувати. Моя крайня поїздка в Одесу з Києва трапилася на наступний день після того, як машину Тараса знайшли в Київській області. Водій який віз мене і ще одного пасажира, вперед посадив дружину. Поїздка була не дуже цікавою і я помітила, що господар автівки весь час дивився в дзеркала заднього виду. На щастя, мені вдалося розговорити його на одній із зупинок. Виявилося, що після зникнення молодої людини він побоюється возити пасажирів. Тепер сам він ніколи не їздить, тільки з дружиною. Більш того, після того як машину знайшли, а хлопця ні, водій Андрій вирішив брати пасажирів тільки якщо їде двома машинами. Виявляється, всю дорогу за нами їхали його друзі. Інший водій, Ігор, зізнався, що після того, що сталося з Тарасом теж став більш обережним. При мені він не взяв двох хлопців з якими домовлявся про поїздку, тому що вони дивно виглядали. А ще він розповів, що завжди возить з собою зброю. Але до демонстрації справа не дійшла. Звичайно, подумки я йому подякувала за цей вчинок ще й тому що їхати в такій компанії не хотілося. Зате два інших хлопця виявилися цілком адекватними і цікавими співрозмовниками".

Про попутників

"Не кожного разу, але дуже часто попутники доброзичливі і приємні люди. Наприклад, в одній з поїздок я познайомилася з хлопцем з Москви і ми весело базікали всю дорогу. В іншій з фітнес-тренером, який поділився корисною інформацією про те, як потрібно правильно харчуватися і стежити за своїм тілом. Які вправи і по скільки разів потрібно робити. У третій мені попався лицьовий хірург, попутниками були і бізнесмен з 7 кілометра, і продюсер музичного гурту, і багато інших цікавих людей".

Про мотив злочинців

"У трьох минулих поїздках ми не могли не обговорювати те, що сталося з Тарасом Позняковим і теоретичні припущення були найрізноманітніші, але ніхто з моїх попутників не став пов'язувати це з самим сервісом BlaBlaCar , а тільки з особистими мотивами грабіжників".

Про подорож

"Якщо ви зважилися їхати - завжди уважно оціните і водія і машину. Краще не сідайте в авто, якщо водій приїхав не той або машина не та. Дивіться на те, як виглядає господар автівки і інші пасажири. І завжди будьте готові до того, що щось може піти не за планом".

Поради з приводу безпечного візуального вибору попутників надала також практикуючий психолог Аліна Касілова.

Порада 1

 

Не варто сідати в один автомобіль з надто емоційною сторонньою людиною. Навіть якщо такий попутник не планує вчинити щось протизаконне, дорогою може виникнути конфліктна ситуація й нервова людина може повестися непередбачувано.

Порада 2

Варто звертати увагу на міміку обличчя випадкового попутника або водія. Надмірну нервовість демонструє переривчастий подих, безглузді рухи, тремтіння рук, рухи нижньою щелепою, клацання зубами, повторювані рухи. Так людина може поводитись, якщо щось замислила.

Порада 3

Слід повторно поставити питання, котрі звучали між співрозмовниками до подорожі. Відповіді на них повинні співпадати, людина не має плутатися у відповідях.

Порада 4

Людина, котра планує подорожувати разом із вами, має бути відкритою й повинна надати про себе хоч мінімальні дані. Також, якщо це водій, він повинен дати чітку й вичерпну інформацію про початок, закінчення подорожі, зупинки та інші нюанси. Якщо категорично відмовляється говорити, то це вже дзвіночок й зі спільною подорожжю краще не ризикувати.

Нагадаємо, раніше прес-служба сервісу BlaBlaCar надала офіційні коментарі стосовно ситуації  зі зникненням Тараса Познякова, котра викликала чималий резонанс у суспільстві.

Мішель Арманд

Яна Катасонова