Україна
29 квітня 2016
Маршрут Святого Якова в Україні: бюджетний туризм на межі з паломництвом
Відчайдушні ентузіасти взялися промаркувати загальноєвропейський туристичний пішохідний маршрут територією України. Відтепер зі Львова до кордону з Польщею можна подорожувати пішки.
news-image

Група ентузіастів створила в Україні пішохідний паломницький та туристичний маршрут, який став відгалуженням відомого загальноєвропейського шляху Святого Якова. Для тих, хто любить пішохідний туризм, такий маршрут в нашій країні стане знахідкою. Пройти вже частково промаркованим в Україні шляхом можуть усі охочі при мінімальних затратах на похід. 

В інтерв'ю «Є!» один із активістів створення шляху Святого Якова в Україні Максим Беспалов розповів, чому він разом із однодумцями вирішив відтворити історичний маршрут в Україні, як ним користуватись та як стати справжнім українським пілігримом.

- Що являє собою маршрут святого Якова?

- Шлях Святого Якова - це давній паломницький маршрут в місто Сантьяго-де-Компостела на північному заході Іспанії, де, згідно з легендами, зберігаються мощі апостола Якова. Ці мощі знайшли в 9 столітті і з тих пір тисячі людей з усієї Європи йшли туди, щоб поклонитися їм. Вважалося, що таким чином людина могла висповідатися, відпустити гріхи, які вчинила протягом свого життя. Були навіть в давнину такі моменти, що людей, які заслужили покарання за злочин, відправляли в це місто, щоб спокутувати гріх. Потім цей маршрут згас через війни, епідемії хвороб. У ХІХ столітті іспанські вчені виявили величезну кількість архітектурних пам'яток світового, європейського масштабу і тоді знайшли в архівах, що існував такий маршрут. Однак ідея відновити його з'явилася в другій половині ХХ століття. В кінці 80-х завдяки творчості Паоло Коельо, який написав про маршрут книгу «Щоденник мага», почалося зростання популярності цього шляху. І в даний момент по ньому проходить 250-300 тисяч осіб щорічно.
Зараз це вже не стільки релігійний, скільки найпопулярніший в світі пішохідний туристичний маршрут. Його відгалуження йдуть по всій Європі.

- Суть маршруту полягає в тому, щоб дійти туди пішки?

- Немає суті маршруту. Люди йдуть з абсолютно різних міркувань. Хтось вірить в історію про святі мощі Якова, для когось - це виклик самому собі. Іспанці туди ходять, бо так прийнято. Якщо ти бачиш на цьому маршруті іноземця - то будь впевнений, що це незвичайна людина, яка приїхала з іншої країни, щоб пройти цей шлях. Останнім часом там почали з'являтися люди з України, Росії. До революційних подій це було кілька сотень людей, в минулому році - трохи більше сотні, кількість різко впала.

Мережа маршрутів святого Якова огорнула зараз всю Європу. І кілька років тому дійшла до межі Польщі й України. В минулому році ми і ще одна група ентузіастів довели шлях до Львова. В цьому році ми думаємо довести його трохи далі, до міста Дубно. Зараз вже з'явився маршрут від Львова до кордону - це трохи більше 100 км. А вважається, що шлях Святого Якова зараховується людині, якщо вона пройшла 100 км і більше. У цьому випадку людина отримує сертифікат про закінчення паломництва.

- Хто його видає?

- У місті Сантьяго є офіс пілігримів. Як довести, що ти пройшов? На початку маршруту ти береш спеціальний документ - паспорт паломника. І ти в нього ставиш печатки на шляху - в ресторанах, монастирях, церквах, навіть у магазинах. Це як маршрутний лист, за яким можна відстежити маршрут.

- Такі печатки ставлять і в Україні?

- У церквах їх ставлять, тому що печатки там завжди були. Це не юридичні печатки, а спеціальні, для грамот. Їх поки немає в готелях, ресторанах, кав'ярнях по дорозі, але ми будемо над цим працювати. І ми не вимагаємо печаток, у нас поки видається сертифікат під чесне слово.

- Ви плануєте відкрити представництво офісу пілігримів в Україні?

- Ні, ми не збираємося відкривати представництво, офіс. У нас є 2 групи ентузіастів. В одній я перебуваю, а друга - це Львівське братство Святого Якова. Ми іноді разом над цим працюємо, іноді порізно. Іноді бувають претензії. Але суть не в цьому. Суть в тому, що у нас, як і в Польщі, ніхто не вимагає, щоб ти дійшов до Сатньяго. Досить пройти по території України. Адже кінцева мета шляху - це внутрішній пошук. Він може бути релігійним, чи не релігійним, це ще й важлива туристична складова. Наприклад, в Польщі це, в першу чергу, маршрут, який розрахований на розвиток внутрішнього туризму. І сітка маршрутів Святого Якова огорнула всю Польщу, тисячі і тисячі кілометрів промарковані. У нас це поки трохи більше 100 км. Але ми над цим будемо працювати. Насправді, в Україні це дуже цікава, мальовнича - і з точки зору природи, і з точки зору історичних пам'яток - дуже красива ділянка. Я всім раджу по ній пройти. Ми скоро зробимо сайт і тоді організовуватися для маршруту буде простіше.

- Як виникла ідея відтворити шлях Якова в Україні?

- У середньовіччі, коли не було літаків, потягів, автобусів, для людини шлях Святого Якова починався від порога його будинку. І люди йшли і поверталися знову додому. Мені уявлялося, що в Україні так люди можуть йти з Дніпропетровська, наприклад, чи іншого міста.

Потім ми подивилися на паспорті паломника мережу маршрутів і побачили, що вона доходить до польських, чеських міст. Почали шукати інформацію і побачили, що за останні кілька років поляки виконали величезну роботу, накрили мережею всю свою країну і маршрути доходять до кордону з Україною. І стало для нас логічним, що потрібно провести цей маршрут до Львова, тут же всього 100 км.

Ідея літала в повітрі і цим паралельно почали займатися кілька груп ентузіастів, ми в плані маркування доповнювали один одного.

- Ви переслідуєте мету, щоб українці проходили хоча б шматочок України, не перетинаючи кордон?

- Зараз шлях святого Якова набуває популярності, тому що і книги, і кіно, все більше і більше людей ходять і потім розповідають друзям. Люди хочуть пройти до Сантьяго, але не кожен може собі це дозволити. При колишньому курсі долара це було доступно більшій кількості людей, то зараз, на жаль, набагато меншій. І ми говоримо: якщо ви не можете поїхати в Іспанію, Португалію і будь-яку іншу країну, то можете пройти в Україні. Це той же самий шлях Святого Якова, який визнаний усіма європейськими братствами.

- Скільки це буде коштувати в Україні і як організувати для себе прохід по даному шляху?

- В Україні це буде коштувати стільки, скільки людині потрібно на харчування, по суті, тому що жити можна навіть в наметах. Але можна жити і в готелях, які в тій місцевості коштують недорого - 200-250 грн за двомісний номер. Харчування теж там недороге. Стартувати потрібно у Львові, промаркована західна околиця міста. Незабаром ми і центр Львова промаркуємо. Хлопці з братства Святого Якова обіцяють встановити пам'ятний знак на одній з центральних площ міста. Ми хочемо встановити інформаційне табло в селі Зимна Вода, де стартує маршрут.

Що потрібно зробити: знайти нас в інтернеті, ми допоможемо з навігацією, з картами, які вже є у відкритому доступі. І люди можуть брати їх і йти, тому що маршрут промаркований. Головне знайти першу жовту стрілочку, першу наліпку, а далі все буде зрозуміло, маркування приведе мандрівника до кордону з Польщею. Маршрут маркований жовтими стрілочками із зображенням черепашки морського гребінця, це загальноєвропейське маркування.
Хто бажає, у кого є віза, може перетинати кордон і йти далі по території Польщі, на скільки вистачить сил.
Ми минулої зими пройшли від кордону 80 км до міста Ярослав у Польщі. Подивилися, як вони зробили маркування, перш ніж приступати до роботи у нас.

- Ви координуєте з європейськими мандрівниками маркування?

- Маршрут ми робимо самостійно, але говоримо в головному офісі, що ми є. Інформація про наш маршрут вже є в європейських джерелах.

- В Іспанії український маршрут повністю визнаний?

- Так звичайно. В офісі шляху Святого Івакова є про український маршруті інформація. Наш шлях називається Віа Регіа - це давній маршрут зі сходу Європи на захід. І шлях святого Якова був частиною цього маршруту. Це була дорога королів, так як це була головна дорога Європи. І останні 10-річчя його розвивають, як туристичний, і він є частиною загальноєвропейського маршруту Святого Якова.

- Коли ви ставили маркування, ви погоджували дії з місцевою владою населених пунктів?

- Маркування ставили ми дуже просто - ми залишали наліпки на тих поверхнях, які дозволяють. На інших малювали жовтою фарбою стрілки. Ніяких дозволів для цього не потрібно, але, само собою, з владою на місцях ми працюємо. Братство Святого Якова у Львові працює з церквою, греко-католицька та католицька церкви дали благословення.

- Церквою маршрут в Україні повністю визнаний і його можуть використовувати паломники?

- Звичайно. Номінально даний маршрут є релігійним, але ми його просуваємо, як і туристичний. Кожен повинен сам вирішити для себе, що для нього цей маршрут: все залежить від віри і внутрішнього стрижня самої людини.

- Як точно позначити межі маршруту в Україні?

- Починається він на околиці Львова в селі Зимна Вода, йде через міста Городок, Судова вишня, Мостиська і доходить до села Шегині на кордоні з Польщею. А далі вже з того боку в селі Медика починається польська частина маршруту.

- Куди він далі буде продовжуватися?

- У цьому році ми плануємо продовжувати його маркувати, як мінімум, до міста Дубно Рівненської області. Це 170-180 км від Львова на північний схід.

- Приїжджають іноземці, щоб пройти шлях в Україні?

- Поки маршрут ми тільки зробили. Але хлопці з Братства Святого Якова запрошували польських пілігримів і з ними ходили по окремих дільницях. Вони проводили одноденні походи. Це було, коли ми закінчували робити окрему ділянку.

Ми працюємо з іноземцями, але я не чув, щоб масово ходили. Поки по маршруту ходять окремі пілігрими.

- Цей маршрут може стати таким, котрий в майбутньому буде гід вести, наприклад?

- Ми точно це робити не будемо. Якщо хтось захоче, будь ласка. У туристичний похід людина повинна сама вирішити, як їй іти.

- Якісь представники об'єктів інфраструктури населених пунктів не зв'язувалися з вами, щоб мандрівники у них зупинялися?

- Ні, з нами не зв'язувались. Але ми самі спілкувалися, розповідали про те, що через ваше місто, повз вашого готелю чи ресторану будуть проходити люди, тому звертайте на них увагу. Ми говорили: не дивуйтеся, якщо до вас будуть заходити якісь дивні люди з позначками на рюкзаках. Повідомляли, що може збільшитися потік туристів. Всі були не проти.

- А скільки існує маркування в Україні?

- З минулого літа.

- І яку динаміку ви бачите за рік?

- Взимку, звичайно, ніхто не ходив. Влітку - так, і пілігрими, і окремі люди ходили. Ми зараз працюємо над популяризацією маршруту, щоб цього літа люди активніше почали ходити за існуючим маршрутом.

- Проходження по даному маршруту - це бюджетний туризм, я правильно розумію?

- Ми коли ходили по маршруту в розвідку, то кожен за 3 дні, пройшовши трохи більше 100 км, витратив менше 1 тис гривень, близько 700 гривень в середньому.

- Скільки кілометрів реально пройти в день?

- Все залежить від людини. Але 30 км пройти в день - це взагалі без проблем. Це легше, ніж йти по місту, де маса подразників: світлофори, інші люди, екологія, викиди в атмосферу. У місті пройти 10 км - це верх можливостей. Коли ти йдеш по природі, то це зовсім інше. Ти можеш пройти 20-25 км і не помітити. Але після 30 настає втома. У мене був максимум - 43 км в день. Це було на португальському маршруті. Але після 43 км в день тобі організм говорить: припиняй, не треба так робити.

- Йти легко, маршрут прокладений по рівнині?

- Так, там рівна поверхня. Є підйоми невеликі на висоти, але вони незначні.

- А сама дорога якої якості, адже усім відома якість українських доріг?

- Ми намагалися не пускати маршрут по дорогах, по яких їздять автомобілі. В Іспанії те ж саме. І там, де шлях виходить на дорогу, значить не було інших варіантів. А взагалі маршрут у нас проходить по полях, по якихось протоптаних лісових стежках, якими користуються люди. Тому якість дороги тут не має ніякого значення. Людині нецікаво йти по асфальту, крім того, це складніше.

Всім, хто хоче пройти маршрут, я рекомендую подивитися фільм під назвою «Шлях». Там герой Мартіна Шина йде по шляху Святого Якова в пам'ять про свого загиблого в перший день паломництва сина. І це дуже зворушливий і душевний фільм. Я вирішив йти по шляху Святого Якова саме в той день, коли подивився цей фільм. Мені довелося чекати цілий рік, так як не було фінансових можливостей на той момент і часу, але мета була поставлена.

- Хто оплачує маркування?

- Зараз ми збираємо трошки коштів від друзів, небайдужих людей. Це не великі гроші, але 1-2 тис гривень збирається, на які ми можемо зробити буклети, інформаційний стенд. Звичайно, саме маркування оплачували ми. Але це недорого. Це фарба, наліпки, транспорт і власний час.

Яна Катасонова