Світ
4 травня 2016
У Польщі сина екс-воротаря збірної Росії офіційно звинуватили у шпигунстві на користь РФ
Юристу з російсько-польським паспортом загрожує до 10 років ув’язнення за співпарцю зі спецслужбами Росії.
news-image

У Польщі до 10 років позбавлення волі загрожує Станіславові Ш. за співпрацю з російськими спецслужбами, - повідомляє радіо Zet, передає «Є!»

До суду з прокуратури поступив обвинувальний акт у цій справі.

Чоловіка звинувачують у співпраці з Головним розвідувальним управлінням Генерального штабу Російської Федерації.

Станіслав Ш. – колишній юрист однієї із варшавських юридичних фірм. Він – син колишнього воротаря збірної Росії з футболу, який в 1991 році переїхав з усією сім’єю до Польщі.

Офіційно його звинувачують в «участі у співпраці з іноземною розвідкою, спрямованої проти Республіки Польща».

Нагадаємо, 17 жовтня 2014 року районний суд Варшави арештував на три місяці юриста із польсько-російським громадянством. Арешт відбувся за клопотанням апеляційної прокуратури, котра тоді звинуватила його у співпраці з іноземною розвідкою – за це польським законодавством передбачене покарання у вигляді позбавлення волі від одного до десяти років.

Того ж дня Військовий окружний суд у Варшаві арештував також підполковника Збіґнєва Й. з однієї із структур Міністерства оборони Польщі за клопотанням Військової окружної прокуратури у Варшаві, яка звинуватила його у співпраці з іноземною розвідкою, за що передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від трьох до п’ятнадцяти років.

Військовий та цивільний громадяни Польщі працювали на користь російської військової розвідки (ГРУ). Агенти не взаємодіяли між собою, хоча їхні справи поєднані.

У річному звіті Агентства внутрішньої безпеки Польщі (ABW) за 2014 рік зазначається, що у країні «на високому рівні» зберігалася активність російських спецслужб, спрямована проти Польщі. Згідно із доповіддю, мова ішла, здебільшого, про дискредитацію позиції Польщі та інших членів НАТО щодо кризи в Україні. 

Читайте також: Поляки незаконно перейшли кордон між Польщею і Україною, щоб зробити фото біля прикордонного знаку