Політика
6 травня 2016
Ми з Саакашвілі програли - Геннадій Москаль просить про відставку
За словами очільника області, "Закарпаття віддається на відкуп контрабандистам, знову вмикається зелене світло для тіньових схем".
news-image

Геннадій Москаль направив офіційне звернення прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, в якому застерігає від негативних процесів, які починають відновлюватися на Закарпатті з подачі окремих центральних структур та просить про відставку. Текст оприлюднено на офіційному сайті очільника Закарпаття, передає «Є!» 

Зокрема, він зазначив, що міжнародні злочинні угруповання, не бажаючи миритися із втратою надприбутків, будь-яким чином намагаються відновити системну контрабанду тютюнових виробів через Закарпаття, використовуючи при цьому вплив українських політичних діячів і керівників окремих відомств.

За словами Москаля, у лютому цього року була спроба відновити на Закарпатській митниці так званий «інститут смотрящих», не допустити який вдалося завдяки активній позиції небайдужих громадян. Подібні спроби здійснюються й далі.

За моєю інформацією, зараз у Києві та Київській області накопичилося близько двохсот ватажних автомобілів (фур), завантажених сигаретами виробництва Гродненської тютюнової фабрики, тютюнових підприємств Молдови, Об’єднаних Арабських Еміратів та Російської Федерації. Частина товару – це цигарки під торговою маркою «Хамадей», що виробляються на тимчасово окупованій окремій території Донецької області, а також в окупованій Автономній Республіці Крим. Тютюнові вироби були завезені в Україну по корупційних схемах, деякі з них є контрафактною продукцією й підлягають знищенню, але потрапили на вторинний ринок, - стверджує Геннадій Москаль.

Очільник Закарпаття зазначив, щоб фури з контрабандними сигаретами потрапили в Євросоюз, контрабандистам потрібно замінити начальника Закарпатської митниці на «потрібного керівника», який буде працювати у визначеній схемі. Що і було зроблено нещодавно.

Працівники внутрішньої безпеки ДФС вжили всіх заходів до начальника Закарпатської митниці Володимира Колеснікова, котрий перебував на лікарняному, щоб під будь-яким приводом припинити його тимчасову непрацездатність, звільнити з посади й призначити нового керівника митниці.

30 квітня терміново в порядку переведення з Верховної Ради України на посаду заступника начальника митниці – начальника підрозділу по боротьбі з контрабандою призначається Андрій Кримський, який працював помічником-консультантом народного депутата України Валерія Пацкана. За наявною інформацією Р.Насіров уже призначив виконувача обов’язків начальника Закарпатської митниці. Підкреслюю, що із Закарпатською обласною державною адміністрацією це призначення не узгоджувалося, - інформує Геннадій Москаль.

 Він також провів аналогії між Закарпаттям і Одещиною.

На Одещині голова облдержадміністрації М.Саакашвілі протистоїть «горіховій мафії», а на Закарпатті мені доводиться боротися з «тютюновою мафією». У результаті ми обоє програли, - написав Москаль.

З огляду на це, за словами Геннадія Москаля, він не бачить "сенсу свого подальшого перебування на посаді голови Закарпатської ОДА". Тому керівник Закарпаття звернувся до Володимира Гройсмана із проханням  "скористатися своїм конституційним правом, передбаченим ст.118 Конституції України, і направити подання Президенту України про звільнення із займаної посади".

Зараз на Закарпатті йде повторення ситуації, яка призвела до кривавих подій 11 липня 2015 року в Мукачеві. І я не можу бути в ній стороннім спостерігачем. Подолати контрабанду в окремому регіону за умов, коли центральні структури не тільки не допомагають, а навпаки – намагаються відновити тіньові схеми, – неможливо.

Держава втратила контроль над ситуацією з незаконним видобутком бурштину, незаконним обігом наркотиків, вогнепальної зброї, злочинністю та іншими негативними процесами у суспільстві. А зараз Закарпаття віддається на відкуп контрабандистам і вмикається зелене світло для незаконного переміщення сигарет через державний кордон. Коли починалася боротьба з контрабандою, про такий розвиток подій мене попереджали. На жаль, ці попередження починають збуватися, - підсумував Геннадій Москаль.

Читайте також: На Луганщині затримали водія начальника розвідки бригади «Призрак»