Інтернет
13 травня 2016
Ловись, рибка, велика й маленька: як не попастися на гачок інтернет-шахраїв
Як не стати черговою жертвою інтернет-злодіїв та не втратити довіру до онлайн-магазинів.
news-image

Кількість нечесних способів заробити гроші в Інтернеті збільшується щодня. Липові сайти, які готові продати вам будь-що за найнижчими цінами; роботодавці, які обіцяють швидкі заробітки і просять передплату за "надані матеріали"; підставні "продавці" і "покупці" на торгових платформах… Фантазії шахраїв можна лише позаздрити. «Є!» розповість вам, які способи видурювання грошей у довірливих громадян зараз найпоширеніші.

Скажіть номер вашої карти та пін-код…

Такі слова у телефонній розмові зі "співробітником банку" мають вас насторожити. Будьте певні – з вами говорить шахрай, банки таку інформацію у своїх клієнтів ніколи не запитують. Досить поширена схема, коли після такого дзвінка людину просять підійти до банкомату та провести будь-яку операцію із банківською карткою.

"Я просто стояв і дивився, як з мого рахунку зникали гроші… Я не знав, як це зупинити", - жаліється постраждалий, якого "кинули" аж на 16 000.

Його дочка продавала весільну сукню через "OLX". Покупець знайшовся дуже швидко - подзвонила жінка і назвалася співробітницею харківського комісійного магазину. Гроші за сукню вона пообіцяла переказати на картку. Оскільки своєї картки потерпіла не мала, попросила у батька скористатися його карткою.

Через кілька днів "покупець" передзвонила і попросила перевірити, чи прийшла на картку оплата. СМС-повідомлення про надходження вказаної суми не було, тож батько відмовився перевіряти картку. Шахрайка не відступала і вимагала перевірити баланс на рахунку негайно. Врешті-решт чоловік поступився і скористався карткою в банкоматі. За кілька хвилин на рахунку не було й копійки, знятий був навіть кредитний ліміт. Тож ошуканий чоловік мав ще й виплачувати борг банку.

Така схема називається "фішинг" (англ. Fishing – рибалка), і є однією із найпоширеніших в Україні.

Копієчка до копієчки

Покупками в Інтернеті вже нікого не здивуєш. Інтернет-магазинів та посередників, готових замовити вам будь-що і звідки завгодно, не перелічити. Однак є серед них особливі "продавці", які промишляють маленькими сумами. Низькі ціни приваблюють багато покупців, такі шахраї створюють сторінки в соціальних мережах, збираючи компанію на "спільні покупки". За кілька днів, отримавши передплату від жертв, сторінку просто видаляють.

"Я мала на руках чек з Ощадбанку із оплатою, 48 грн, на якому вказувалися особисті дані отримувача грошей. За кілька днів дівчина, з якою я домовилася про закупку іграшок на оптовому сайті, просто видалила свою сторінку. В міліції мою заяву прийняли і сказали, що ця особа вже їм відома за подібними справами", - розповідає ошукана Ірина.

На цьому пошуки шахрайки закінчилися. Міліція не розглядає справи, у яких вкрадена сума менше 800 грн. Те, що ошуканих в цьому випадку виявилося аж 30 чоловік, міліцію не зацікавило.

Ще один потерпілий повірив продавцю на чесне слово: "Я замовив шини через "OLX" у продавця з Чернігова. Переказав 680 грн, але так нічого і не отримав. Через недостатньо велику суму в міліції відмовились приймати заяву".

Такі "продавці" не бояться, що їх шукатимуть правоохоронні органи, а потерпілі найчастіше лінуються написати заяву через маленьку суму.

Без роботи і без грошей

У пошуках роботи через спеціалізовані сайти теж є свої ризики. Тут на вас теж полюють шахраї. Пропозиції "упаковувати диски", "збирати біжутерію", "клеїти конверти" вдома і отримувати за це зарплату вже викликають підозру, тому інтернет-злодії перекваліфікувались і тепер пропонують набирати тексти та робити переклади для їхньої "фірми".

Після того, як ви погодились на подібну пропозицію, вас просять оплатити реєстраційний внесок, близько 50-70 гривень, мовляв, це гарантія того, що ви виконаєте роботу. Зрозуміло, як тільки ви переказуєте гроші на вказаний номер, про вас назавжди забувають.  

Якщо ви все-таки готові ризикнути з подібною роботою, не полінуйтеся попросити контактні данні фірми, що наймає вас, і обов'язково їм зателефонуйте. Як правило, шахраї подібну інформацію не надають.

Читайте також: Приватбанк «віднаходить» двійників своїх клієнтів

Автор: Ірина Гарченко