Події
17 травня 2016
Мінфін радить росіянам самим подбати про гідну пенсію
Росіяни повинні самі подбати про своє майбутнє, заявив міністр фінансів Росії Антон Силуанов.
news-image

Про це він заявив в інтерв'ю «Росії 24», розповідаючи про нову систему додаткових пенсійних накопичень, заснованої на персональних внески, передає «Є!».

Вона, за словами міністра, може запрацювати вже в 2017-2018 роках.

Ми говоримо про те, що працюючі громадяни повинні самі теж піклуватися про своє майбутнє. Сьогоднішній рівень пенсійного забезпечення дозволяє нам мати середню пенсію близько 12 000-13 000 руб. в місяць. Це, звичайно, невеликі суми, це те, що навіть в умовах дефіцитності Пенсійного фонду Росії (ПФР) можна дозволити в умовах тих страхових внесків, які сплачує роботодавець за своїх працівників. Працівник повинен розуміти, що якщо він не буде брати участь у формуванні пенсійних накопичень, то рівень пенсії буде таким, який він сьогодні є, - сказав Силуанов.

За словами міністра, Мінфін детально пропрацював механізм формування пенсійних накопичень громадян.

Щоб відтворити цю (накопичувальну, - ред.) систему, ми говоримо, що кожен громадянин повинен формувати собі такі накопичення, мати чітке розуміння, скільки коштів він накопичив, що ці гроші будуть успадковуватися, ці кошти можуть бути вилучені на якісь цілі після накопичення певної суми на цьому рахунку. Цілий ряд новацій, які працюють в інших країнах і є серйозним фінансовим підмогою людині, що вийшла на пенсію, - додав Силуанов.

Нова накопичувальна система, за словами міністра, буде добровільною «з поступовим входженням». За аналогією з «материнським» цей капітал буде називатися «пенсійним», додав він.

Як пише газета «Ведомости», крім цього Мінекономрозвитку пропонувало поетапне підвищення пенсійного віку, жорсткість умов призначення дострокових пенсій, обмеження виплат пенсій працюючим пенсіонерам, реформування принципів індексації пенсій і обмеження бюджетних трансфертів ПФР.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Держдума РФ підвищила пенсійний вік чиновників: у чоловіків до 65 років, у жінок - до 63 років.

 

Читайте також: Вихід є: у Росії для подолання кризи пропонують знизити доходи людей