Події
18 травня 2016
Ахметов і син Азарова потрапили до американського архіву крадіїв
У США презентували перший у світі архів клептократії.
news-image

Документи про корупцію та бізнес ключових політиків тепер знаходяться в одній базі, повідомляє «Є!» з посиланням на телеканал "24".

Це онлайн-ресурс, який викриває можновладців-крадіїв. Проект створив аналітичний центр Hudson Institute.

Матеріали на ресурсі представлені багатьма мовами, в тому числі українською. Архів структурований довкола конкретних осіб. У кожному профілі є коротка біографія і тека документів.

Документи, представлені в новому архіві, викривають і схеми роботи скандально відомої компанії "РосУкрЕнерго". Її "покровитель" — кримінальний авторитет Семен Могилевич тісно співпрацював з олігархом Дмитром Фірташем.

Серед фігурантів архіву є Рінат Ахметов та син Миколи Азарова Олексій. 

На головній сторінці "Архіву клептократії" опинився і Президент України Петро Порошенко.

Щоправда, фігурує він тут також як "шоколадний король" через свій славнозвісний кондитерський бізнес. Документи, які подає ресурс про Порошенка, стосуються його офшорних компаній. Це частина документів Mossack Fonseca, які свідчать, що з допомогою цієї компанії Петро Порошенко заснував офшорну фірму. І відбулося це, як пишуть ЗМІ, якраз під час жорстоких боїв на сході України.

Росію представляє в цьому архиві сам Володимир Путін. Один цікавий документ з його досьє стосується реформи адміністрації Президента ще в 2000-му році.

Загалом в архіві клептократії 30 тисяч документів. Їх зберігатимуть у сервісі DocumentCloud. Тож навіть якщо сам сайт атакують хакери і він впаде, цінні матеріали не зникнуть.

Читайте також: Ахметов хоче продати свої вугільні активи в Росії