Вчені з'ясували, що робота за ноутбуком ночами сприяє ожирінню
Дослідники пояснюють, що яскраве неприродне світло призводить до зміни швидкості метаболізму.
news-image

Американські вчені з Північно-Західного університету в Чикаго прийшли до висновку, що між рівнем освітлення, харчовою поведінкою і обміном речовин існує певний взаємозв'язок, пише журнал PLoS ONE, передає «Є!».

Під час дослідження вони встановили, що при яскравому освітленні у людини підвищується ризик інсулінорезистентності - захворювання, при якому порушується відповідь на ендогенний або екзогенний інсулін, що призводить до підвищення інсуліну в плазмі крові.

Дослідження проводилося серед 19 дорослих здорових учасників експерименту. У них брали проби крові в різний час доби при різному освітленні з 30-хвилинними інтервалами. Основні показники, які цікавили вчених - рівень глюкози, інсуліну, кортизолу, лептину і греліну.

Тобто ввечері у учасників експерименту значно підвищувався рівень глюкози, що ускладнювався насиченим "синім" освітленням, яке виходить від екрану монітора ноутбука. Таким чином, резюмують вчені, люди, які часто знаходяться в приміщеннях з штучним освітленням і при цьому використовують ноутбуки, більше схильні до ожиріння. 

Читайте також: Вчені пояснили, чому важливо слухати маму