Зарплати в Росії знизилися до рівня Білорусі та Казахстану
Середня зарплата росіян в 2015 році в доларах США опустилася до рівня Білорусі та Казахстану.
news-image

Про це свідчать дані Вищої школи економіки (ВШЕ) в травневому Моніторингу соціально-економічного становища і соціального самопочуття населення,повідомляє «Є!» з посиланням на російські ЗМІ. 

Аналітики ВШЕ розраховують середню зарплату, грунтуючись на обмінних курсах валют. У 2015 році середня зарплата в Росії в перерахунку на американську валюту склала $ 558, впавши на 34% в порівнянні з аналогічним показником минулого року. Таким чином, середня зарплата в Росії стала порівнянною з аналогічним показником Казахстану ($ 549), Азербайджану ($ 431) і Білорусі ($ 415). Середня зарплата на Україні, за оцінками ВШЕ, становить $ 190.

За оцінками на базі обмінних курсів валют, в середньому по країнах СНД рівень заробітних плат в 2015 році склав 56% від рівня заробітних плат в Росії в 2015 році.

Майже всі розглянуті країни Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) вже сьогодні переганяють Росію за рівнем оплати праці. Протягом всього періоду спостереження рівень заробітної плати в Польщі, Румунії, Угорщини, Чехії та Хорватії перевищував російський рівень заробітної плати в 2015 році, - наголошується в доповіді.

Аналогічна динаміка фіксується і в порівнянні з середніми зарплатами в Бразилії і Китаї: в Бразилії перевищив рівень заробітної плати в Росії за той же період, не дивлячись на те, що даних по Китаю за 2015 рік немає, можна досить впевнено сказати, що і Китай обійшов середній російський показник, так як середня зарплата в Росії вже опустилася нижче за аналогічний показник в Китаї за 2012-2014 роки.

Таким чином, аналіз динаміки заробітних плат з використанням валютних обмінних курсів показує, що Росія істотно погіршила своє становище в 2015 році відносно минулого року і щодо положення країн СНД, ЦСЄ, Китаю і Бразилії. У 2015 році російські заробітні плати в доларовому вираженні впав до рівня Казахстану і Болгарії, а також опустилися нижче рівня Румунії, Бразилії та Китаю, - підсумували експерти ВШЕ.

Раніше повідомлялося, що майже 80% російських компаній не планують підвищувати зарплати в 2016 році, проте доходи керівників провідних російських компаній ростуть всупереч кризі.

Читайте також: Мінфін радить росіянам самим подбати про гідну пенсію